Vandendriessche en Hrebec pakken Europese duathlontitels

Powerman HorstHORST AAN DE MAAS – In een zonovergoten Horst aan de Maas zijn de Belg Kenneth Vandendriessche en de Zwitserse Laura Hrebec vandaag Europees kampioenen duathlon geworden op de lange afstand, op een geheel nieuw parcours rondom het Parkhotel Horst en de Kasteelsche Bossen. Op de sprint gingen de titels naar de Italiaan dalla Pasqua en titelverdedigster Franziska Scheffler uit Duitsland. Mark Oude Bennink (zesde overall) en Marina van Dijk werden in het NK op de lange afstand gekroond tot nieuwe Nederlands Kampioenen. Van Dijk klopte Eline Lute en marathonloopster Miriam van Reijen, die over twee weken de marathon van Londen loopt.

Vandendriessche koos samen met zijn landgenoot en titelverdediger Rob Woestenborghs meteen voor de aanval. Voor de 38-jarige Woestenborghs was het zijn laatste kunstje op topsportnivo. Hij gaat zich met andere dingen bezig houden. De pas 24-jarige Vandendriessche nam naadloos de Belgische fakkel over en bezorgde zijn land de twaalfde overwinning in een kwart eeuw Powerman Holland. Woestenborghs was zelfs nog goed voor brons achter de verrassende Pool Daniel Formela.

Na de eerste vier looprondes door het park achter Parkhotel Horst aan de Maas kwamen Vandendriessche en Woestenborghs met lichte voorsprong bij hun fietsen aan. Op het fietsparcours sloten nog enkele atleten aan, maar Vandendriessche ging er in de slotfase opnieuw vandoor. Woestenborghs vocht een verbeten duel uit met de Pool. Achter dat geweld deed Oude Bennink, winnaar van de triathlons Stein en Almere vorig jaar, goede zaken door tussen de specialisten als zesde binnen te komen. Het NK-zilver ging naar de sterke Thomas Bruins, brons was voor Gerben Schreurs.

De vrouwenrace werd gewonnen door de nummer drie van de wereld, de Zwitserse Laura Hrebec. Bij het lopen keek ze nog tegen een achterstand van een halve minuut aan op de verrassende Italiaanse Sara Dossena. Op de fiets was vooral de Zweedse Eva Nystrom sterk. Zij begon achter als Hrebec als tweede aan het lopen, maar viel toch weer terug. Dossena knokte zich naar het zilver voor de Deense Maja Stage Nielsen.

Het EK sprint kende een explosief, maar ook turbulent verloop. Nadat een kopgroep van tien man na 5 kilometer op de fiets sprong, wist Stein Posthuma zich daarvan los te maken. Hij boekte een voorsprong van maar liefst driekwart minuut, maar zijn tweede wissel naar het lopen was in de ogen van de jury niet feilloos verlopen. De duatleet uit Delft trok andere loopschoenen aan dan in zijn eerste run en dat leverde hem een tijdstraf op, die hij moest uitzitten in de finale van het EK. Posthuma kelderde van de eerste naar de vijfde plaats. Het Nederlandse team tekende protest aan, maar het leverde slechts een plaatsje winst op. De overwinning ging naar de Italiaanse favoriet Alberto della Pasqua, die overigens de hete adem van Jorik van Egdom in de nek voelde. Hij greep het zilver, voor titelverdediger Silvio Silva. Scheffler won opnieuw bij de vrouwen.

UITSLAGEN 
EK DUATHLON HORST

MANNEN EK LANG --------------------------
 1 Kenneth Vandendriessche  BEL 2.26.13
 2 Daniel Formela      POL 2.26.37
 3 Rob Woestenborghs     BEL 2.27.00
 4 Soren Bystrup       DEN 2.27.19
 5 Gael le Bellec      FRA 2.27.32

VROUWEN EK LANG -------------------------
 1 Laura Hrebec       SUI 2.46.23
 2 Sara Dossena       ITA 2.47.30
 3 Maja Stage Nielsen    DEN 2.48.45
 4 Victoria Gill       GBR 2.48.56
 5 Susanne Svendsen     DEN 2.49.53
 
MANNEN EK SPRINT ------------------------
 1 Alberto della Pasqua   ITA  54.07
 2 Jorik van Egdom         54.08
 3 Sergio Silva       POR  54.12
 4 Stein Posthuma          54.13
 5 Gert van Poucke      BEL  54.16

VROUWEN EK SPRINT -----------------------
 1 Franziska Scheffler    GER  58.51
 2 Giorgia Priarone     ITA  59.12
 3 Sandrina Illes      AUT 1.00.07
 4 Petra Fasungova      SVK 1.00.12
 5 Stefanie Bouma         1.00.34
Bronnen:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst
Powerman Holland, Horst aan de Maas