Bas Diederen zesde in Ironman South Africa

Frederik van Lierde - IMSA 2015NELSON MANDELA BAY (RSA) – Bas Diederen is zijn seizoen goed begonnen met een zesde plaats in de Ironman van Zuid-Afrika en ligt daarmee op schema voor kwalificatie voor Hawaii in oktober. De atleet uit de Team4Talent-stal was ook slechts een minuut verwijderd van een plaats in de top-vijf in het bepaald niet malse deelnemersveld. Onze Zuiderburen maakten een stevige dubbelslag, met een eclatante overwinning van oud-Hawaiiwinnaar (2013) Frederik van Lierde en een derde plaats van Bart Aernouts Het was na twee keer Gerrit Schellens en een keer Marino Vanhoenacker de vierde Belgische zege op de Ironman Zuid-Afrika. Bij de vrouwen ging het podium in zijn geheel naar de Britten, met op de hoogste trede Jodie Swallow.

Nadat Van Lierde als zesde uit de Oceaan stapte kort na de Fransman Sylvain Sudrie en in de buurt van Bas Diederen, aarzelde de Belg geen moment. Al in de eerste fietskilometer sloeg hij een enorm gat en hoewel hij nog wel een paar mindere momenten kende, kwam de achtervolgende groep met Diederen, Ivan Rana en Aernouts geen moment dichterbij. Integendeel: de marge na de 180 kilometer fietsen bedroeg liefst veertien minuten op Zuid-Afrikaanse favoriet Kyle Buckingham en Bas Diederen. De Nederlander kwam wat minder snel in zijn vertrouwde loopritme en bleef lange tijd op de vijfde of zesde plaats lopen. Bleven de verschillen bij de achtervolgers klein, Van Lierde verloor ook nauwelijks terrein op de marathon. Aan de finish hield hij nog steeds dertien minuten over op de Spaanse oud-wereldkampioen op de OD, Ivan Rana.

Bij de age-groupers was Harry Sikkema de beste van de veertien Nederlanders aan de start. Lange tijd leek het erop dat Eddy Lamers de snelste na Diederen zou zijn. Op enig moment lag hij tijdens het fietsen zelfs aan kop in zijn (sterkbezette) age-group, maar moest op de marathon uiteindelijk toch nog een zestal anderen in zijn leeftijdscategorie voor laten gaan. Ook Sikkema passeerde Lamers nog in de slotfase.

UITSLAGEN 
IRONMAN NELSON MANDELA BAY (RSA)


MANNEN ------------------------------
 1 Frederik van Lierde  BEL 8.16.35
 2 Ivan Rana       ESP 8.30.45
 3 Bart Aernouts     BEL 8.35.59
 4 Matt Trautman     RSA 8.37.21
 5 Eneko Llanos     ESP 8.37.50
 6 Bas Diederen        8.38.14
 7 David McNamee     GBR 8.43.35
 8 Cyril Viennot     FRA 8.45.55
 9 Victor Del Corral   ESP 8.47.10
10 James Cunnama     RSA 8.47.45

VROUWEN -----------------------------
 1 Jodie Swallow     GBR 9.25.38
 2 Lucy Gossage     GBR 9.31.52
 3 Susie Cheetham    GBR 9.34.30
 4 Diana Riesler     GER 9.36.09
 5 Camilla Pedersen   DEN 9.36.39
 6 Eva Wutti       AUT 9.41.59
 7 Britta Martin     NZL 9.45.50
 8 Astrid Ganzow     GER 9.51.51
 9 Caitlin Snow     USA 9.53.57
10 Sonja Tajsich     GER 9.59.33
Bronnen:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst
Ironman Live