Spannende strijd bij modderig NK Crossduathlon

Riikka Kelja en Linda van Vliet - Crossduathlon Pijnacker 2014PIJNACKER – Het NK Crossduathlon in Pijnacker is zondag gewonnen door Arie de Jong en Linda van Vliet. Zelden was er zoveel spanning en strijd in het NK. De Jong wist in de allerlaatste meters de titel voor zich op te eisen ten koste van Frank Schotman. Van Vliet rekende na een lange tweestrijd op het slotonderdeel af met Riikka Vreeswijk-Kelja en voorkwam daarmee dat de Fins-Nederlandse voor de elfde keer de wedstrijd in Pijnacker op haar naam schreef. De regenachtige omstandigheden van de afgelopen dagen zorgden voor een zompig, zwaar en selectief parcours, waarmee Pijnacker haar naam als modderigste crossduathlon van Nederland weer volledig eer aandeed en veel deelnemers bijna onherkenbaar over de finish kwamen.

Bij de mannen opende titelverdediger Evert Scheltinga de wedstrijd, maar op nog geen halve minuut volgde De Jong al. Terwijl de een na de ander uitviel op het zware parcours, moest Scheltinga gaandeweg de wedstrijd overlaten aan zijn concurrenten. Op het zompige parcours in de polders rondom Delftse Hout was het voortdurend stuivertje wisselen vooraan. Achtereenvolgens kwamen Schotman, Jarrich van Woersem en uiteindelijk Mitchell Huenders aan kop, die als eerste wisselde. Maar de verschillen bleven klein. De Jong trok op het slotonderdeel hard door, rekende een voor een zijn voorgangers in en wist tot slot in een felle eindsprint uiteindelijk nipt voor Schotman de zege te pakken. Het was voor De Jong zijn vierde seizoenszege, maar wel zijn grootste overwinning in de loopbaan van de 43-jarige doordouwer. “Ja, dit is er wel eentje die telt”, aldus de laatbloeier. Schotman, pas toe aan zijn vierde duathlon na jarenlang deel uitgemaakt te hebben van de nationale mountainbike-selectie, verloor de sprint. “Maar dat ik al zo ver kom op een NK verbaast me wel.”

Bij de vrouwen was het de hele wedstrijd een tweestrijd tussen Kelja en titelverdedigster Van Vliet. In de eerste run ging Sanne Broeksma nog aan de leiding, op een kleine halve minuut gevolgd door Van Vliet en Kelja. Eenmaal op de moutainbike was de rol van Broeksma uitgespeeld en reden Van Vliet en Kelja ver weg van de rest. Met een snelle tweede wissel nam Kelja het initiatief even over, maar kon niet voorkomen dat Van Vliet op het slotonderdeel weer voorbij stak.

UITSLAGEN 
NK CROSSDUATHLON PIJNACKER
(5L - 20MTB - 2,5L)

MANNEN ------------------------------
 1 Arie de Jong     1:15:05 M40
 2 Frank Schotman    1:15:07 
 3 Mitchell Huenders  1:15:18 
 4 Jarrich van Woersem 1:15:35 Mneo
 5 Paul Kneppers    1:16:09 
 6 Evert Scheltinga   1:16:22 
 7 Joost Christiaans  1:16:55 
 8 Hendrik Venema    1:17:42 
 9 Rorik Schouten    1:18:18 
10 Paul Schermers    1:18:43 

VROUWEN -----------------------------
 1 Linda van Vliet   1:28:41 
 2 Riikka Vreeswijk   1:29:15 V45
 3 Sanne Broeksma    1:33:50 
 4 Jolanda Nell     1:34:03 
 5 Ilona Meter     1:34:58 
 6 Silvia Brouwer    1:35:57 
 7 Marloes Koedam    1:39:59 
 8 Jantiene Hannessen  1:42:12 V40
 9 Laura van Leeuwen  1:43:22 
10 Dagmar Krijnen    1:43:56 
Bronnen:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst
Rabobank Crossduathlon Pijnacker