Bas Diederen vijfde op Ironman Barcelona

Bas Diederen, twee jaar geleden in actie op HawaiiBARCELONA (ESP) – Een week voor Kona startte een groot aantal niet-gekwalificeerde triatleten op de Ironman van Barcelona. Bas Diederen was er een van. Door verschillende oorzaken wist hij zijn twee kwalificatiemomenten op de Ironmans van Texas en Frankfurt niet te verzilveren. Voor de Limburger begon vandaag de nieuwe weg naar Kona, maar dan de editie van 2015. Lange tijd leek hij op weg naar de eindzege of minstens een podiumplaats. Maar de onderlinge verschillen aan de top bleven op de drie onderdelen klein. Uiteindelijk eindigde Diederen als vijfde.

Met enige vertraging vanwege noodweer in de ochtenduren doken de duizenden triatleten de Middellandse Zee in. Daar kwam Diederen in gezelschap van teammaat Mark Oude Bennink in de kopgroep uit. Het fietsonderdeel werd gedomineerd door de Duitser Konstantin Bachor, vorig jaar derde. Oude Bennink moest de achtervolgende groep laten gaan en kwam op dertien minuten achterstand te fietsen; Diederen bleef zicht houden op de eindzege.
Terwijl Bachor werd bijgehaald door de Spanjaarden Clemente Alonso en Miquel Blanchart, bleef Diederen op de vierde plaats hangen. Zijn bij tegenstanders gevreesde demarrage op de marathon bleef uit en op het laatste moment kwam ook de snelste zwemmer van de dag Alberto Casadei nog langszij. Met een ingetogen grimas bereikte de man uit Susteren de finish op zes minuten van het boeiende duel tussen de twee Spanjaarden. De winst ging naar Alonso, in 2011 al eens winnaar van het evenement.

Eva Wutti prolongeerde haar zege bij de vrouwen en verbeterde en passant haar eigen parcoursrecord met twee minuten tot een razendsnelle 8.49 uur. Wutti begon als eerste aan de marathon, kort voor Regula Rohrbach en de kersverse regerend wereldkampioene Camilla Pedersen, nadat zij op de fiets haar bij het zwemmen opgelopen averij van zeven minuten had weten weg te werken. De Amsterdamse triatlete Pleuni Hooijman debuteerde op voortreffelijke wijze met een achttiende plaats en ruim binnen de tien uur.

De wedstrijd vond dit jaar voor het eerst plaats als een Ironman. In de afgelopen vijf edities voer het evenement onder de Challenge-vlag. Sinds in 2006 Frank Heldoorn de Ironman Engeland won is er bij de mannen geen Nederlandse Ironman-winnaar meer geweest. Diederen won twee jaar terug wel in Barcelona.

UITSLAGEN 
IRONMAN BARCELONA (ESP)

MANNEN ------------------------------
 1 Clemente Alonso   ESP 8.04.13
 2 Miquel Blanchart   ESP 8.04.38
 3 Konstantin Bachor  GER 8.09.42
 4 Alberto Casadei   ITA 8.10.49
 5 Bas Diederen       8.11.26
 6 Joe Skipper     GBR 8.20.39
 7 Jarmo Hast      FIN 8.23.49
 8 Gudmund Snilstveit  NOR 8.26.20
 9 Anton Blokhin    UKR 8.26.50
10 Andrey Lyatskiy   RUS 8.32.15

Mark Oude Bennink      8.39.32
Richard de Groot       8.54.52
Chris Brands         8.57.13

VROUWEN -----------------------------
 1 Eva Wutti      AUT 8.49.21
 2 Camilla Pedersen   DEN 8.58.46
 3 Susie Hignett    GBR 9.03.32
 4 Elisabeth Gruber   AUT 9.15.35
 5 Camilla Lindholm   SWE 9.19.37
 6 Evi Neuscheler    GER 9.22.34
 7 Darbi Roberts    USA 9.23.39
 8 Kathrin Walther   GER 9.25.22
 9 Monique Grossrieder SUI 9.27.11
10 Lena Holmgren    SWE 9.28.57

Pleuni Hooijman       9.50.58
Maria Oorsprong       10.11.58
Rahel Bellinga       10.25.15
Bronnen:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst
Ironman