Afscheid Wim Nieuwkerk met twaalfde duursport-titel

Wim Nieuwkerk - NK Duathlon AssenASSEN – Duatleet en wintertriatleet Wim Nieuwkerk heeft vandaag in stijl afscheid genomen van zijn carrière als topsporter. De Dinteloorder won de nationale titel op de korte afstand duathlon. Bij de vrouwen was Lesley Smit de beste. Vijftien jaar deed de 33-jarige Nieuwkerk mee in de (inter-)nationale top van lopers en fietsers, en de wintermaanden maakte de Westbrabander vaak een uitstapje naar de wintertriathlon. Het leverde hem vele titels op: vijf op de lange duathlon, twee op de crossduathlon en vier op de wintertriathlon, met name in Assen. Daar won hij als junior in 1999 ook zijn allereerste titel wintertriathlon.

Om de cirkel rond te maken en om de enige nog ontbrekende titel (de korte duathlon op de weg) in de wacht te slepen, toog Nieuwkerk nog eenmaal naar het hoge noorden, waar dit jaar in Assen (na een jaar afwezigheid op de kalender) het NK Duathlon in het programma was opgenomen.

Samen met Coen de Wit kwam hij op kop de eerste wisselzone in. Op het fietsonderdeel kwam alleen Daan de Groot iets dichterbij, maar bij de slotrun maakte de West-Brabander het karwei eenvoudig af. Aan de streep bleef hij De Groot en Teun van de Meulen ruim twee minuten voor.

“De motivatie om telkens maar weer te trainen ontbreekt. Daarnaast hoop ik over enige tijd vader te worden, een mooi moment voor het afscheid”, liet Nieuwkerk twee weken voor het evenement al weten. Na afloop, en met de Nederlandse titel op zak, sprak hij: “Ik heb mijzelf vandaag bepaald niet gespaard. Ik was er enorm op gebrand te winnen. Vier weken geleden heb ik het parcours al volledig verkend en twee weken geleden opnieuw. Ik wilde hier zo graag winnen. Wat is nu mooier dan afscheid nemen met een Nederlands Kampioenschap.”

Bij de vrouwen rekende Smit af met Marina van Dijk, die verrassend goed weerstand bood. Jony Heerink behaalde het brons. Voor de in het Duitse Alstatte woonachtige Smit was het haar eerste nationale titel.

Smit legde de basis voor de titel op de eerste loopafstand. “Daar wist ik voldoende voorsprong te pakken. Ik kon met twee minuten speling beginnen aan het fietsen en dat stelde me wel gerust. Want er stond behoorlijk wat wind op het fietsparcours. Op het laatste looponderdeel kreeg ik behoorlijk kramp in mijn kuiten en ik was blij dat ik al een behoorlijke voorsprong had opgebouwd. Daardoor was ik niet bang de eerste plek te verspelen”, aldus de in Duitsland wonende Nederlands Kampioene.

UITSLAGEN 
NK DUATHLON ASSEN
(10L - 40F - 5L)

MANNEN ------------------------------
 1 Wim Nieuwkerk      1.51.40
 2 Daan de Groot      1.53.56  
 3 Teun van der Meulen   1.54.23
 4 Alexander Picard    1.55.33
 5 Stein Posthuma     1.55.49
 6 Coen de Wit       1.56.59
 7 Erik van der Heijden  1.58.17
 8 Roland Besselink    1.58.50
 9 Joep Staps       1.59.03
10 Raimond van der Boom  1.59.33

VROUWEN -----------------------------
 1 Lesley Smit       2.07.29
 2 Marina van Dijk     2.08.54
 3 Jony Heerink      2.11.23
 4 Laura Hak        2.11.31
 5 Sandra de Jonge     2.14.31
 6 Diana ten Cate     2.16.26
 7 Ingrid Tempert     2.21.06
 8 Anita Amptmeijer    2.38.29
 9 Guusje Vrehen      2.41.54
10 Caja van der Woude   2.42.00
Bronnen:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst
Stichting Wintertriathlon Assen