Van Egdom redt het niet op WK triathlon

Finish WK junioren Edmonton 2014EDMONTON (CAN) – Raphael Montoya is in het Canadese Edmonton wereldkampioen triathlon bij de junioren geworden. De De Fransman was met drie European Junior Cup overwinningen de grote favoriet. In Edmonton klopte hij Jacob Birthwhistle in een felle eindsprint. Bij de vrouwen ging het goud ook naar Europa, en wel naar de Duitse Laura Lindemann.

Beste Nederlander was Menno Koolhaas op een negentiende plaats. Nationaal sprintkampioen Jorik van Egdom kon zich in zijn laatste WK als junior niet verbeteren. Finishte hij vorig jaar nog veertiende, nu moest de Veenendaler genoegen nemen met een eenentwintigste plaats.
Van Egdom knokte met een tweede triatleet op de fiets tegen een kopgroep van veertig man, waaronder Koolhaas. Die inspanning moest hij bekopen met een voor zijn doen matig loopnummer. Koolhaas maakte een goed debuut door als tiende uit het water te komen en vanuit die positie aan het lopen te beginnen. Van Egdom moest een halve minuut proberen goed te maken, haalde nog wel twintig atleten in, maar had op meer gerekend.

Update Bij de meisjes was Jeanine Kocken de beste Nederlandse op plaats 21, kort daarna gevolgd door Elianne Huitema. Maya Kingma zat bij het zwemmen goed van voren maar viel daarna ver terug en eindigde in de achterhoede.

UITSLAGEN 
WK TRIATHLON EDMONTON (CAN)
(Sprint afstand)

MANNEN ------------------------------
 1 Raphael Montoya     FRA 56.27
 2 Jacob Birtwhistle    AUS 56.27
 3 Calvin Quirk      AUS 56.46

VROUWEN -----------------------------
 1 Laura Lindemann    GER 1.02.35
 2 Cassandre Beaugrand  FRA 1.02.38
 3 Audrey Merle      FRA 1.02.44
Bronnen:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst
International Triathlon Union