Ronde vier Lotto Eredivisie in Veenendaal

VEENENDAAL – Na een korte zomerstop gaat de Lotto Eredivisie verder in Veenendaal, waar de 32e editie van de Twinfield Triathlon gehouden wordt. Koplopers Hellas Utrecht en Team4Talent Huissen kunnen goede zaken doen op weg naar het prolongeren van hun landstitels. Enkele concurrenten missen belangrijke pionnen, terwijl de regerend kampioenen wel kunnen beschikken over hun sterkhouders. Op het programma staat de Olympische afstand, over hetzelfde parcours als waar afgelopen twee jaar het NK werd gehouden.

Bas Diederen is weer terug in de basis van Team4Talent. De Limburger richtte zich in het voorseizoen op de lange afstand, maar komt nu opnieuw in actie in de Lotto Eredivisie. Evert Scheltinga ontbreekt bij de tweevoudig kampioen, maar Youri Severin, Bas de Waal en Martijn Dekker vullen die leegte naadloos op. ProTriathlon kampt met blessures en ziet bovendien kopman Marco van der Stel dit weekend in actie komen tijdens de World Triathlon Series. Triteam4Unicef kan daarentegen weer beschikken over Diederik Scheltinga, die in Stein ontbrak. De Utrechtse Trimates missen kopman Gerbert van den Biggelaar, die kampt met een hamstringblessure. Het geplaagde SquadraVeloce ziet Vincent Böhm en Stefan van Thiel weer in actie komen na afwezigheid, maar mist ditmaal Terrence Olaria, die zich opmaakt voor een debuut op de hele triathlon. Triathlonteam.nl komt met een sterke opstelling naar Veenendaal en kan weleens de belangrijkste uitdager van Team4Talent worden.

De vrouwen van Hellas uit Utrecht kunnen met vertrouwen naar Veenendaal afreizen. In hun sterkste opstelling zijn ze nog nooit verslagen in de Lotto Eredivisie. De concurrentie krijgt het lastig. TC Twente mist Pien Keulstra, die start op het EK Duathlon dit weekend. Danne Boterenbrood, die al haar starts in de Eredivisie dit seizoen omzette in dagwinst, ontbreekt bij Runnersworld Triteam Groningen. Zonder de kopvrouw wordt het voor de Groningse vrouwen lastig om de gedeelde tweede plek op de ranglijst vast te houden. Heleen Bij de Vaate komt deze week terug van hoogtestage en kan met haar teamgenotes van het Trivio Long Distance Team de tweede plek steviger in handen nemen na dit weekend. De vrouwen van De Dolfijn uit Amsterdam zitten het hele seizoen in een stijgende lijn en pakten in Stein voor het eerst dit jaar een podiumplek. De Amsterdamsen zullen die lijn door willen zetten in Veenendaal.

Naast de Eredivisiewedstrijden wordt er in Veenendaal ook gestreden om het NTB Jeugd- en Juniorencircuit. De eerste drie wedstrijden hebben in enkele categorieën al voor een duidelijke stand gezorgd, maar er zijn nog volop kansen voor verschuivingen in de komende drie wedstrijden.

Bij de junioren (16+) jongens kan het nog alle kanten op. Hoewel er na Veenendaal bijna 50 jongens in de tussenstand zullen staan is er nog niemand die er bovenuit steekt. De Nederlandse topjunioren hebben natuurlijk andere (internationale) prioriteiten, maar daarachter kunnen nog veel jongens met het circuit aan de haal gaan. Leider op dit moment is Roel Kwaaitaal, mits hij zaterdag finisht zal dat ook zo blijven. Zijn voorsprong op Tim den Brader is groot maar er volgen nog drie wedstrijden, waardoor er nog grote verschuivingen kunnen plaatsvinden. Voor de dagwinst zal het wellicht gaan tussen de circuitwinnaars 12+ en 16+ van afgelopen jaar, Finn Timmermans en Lukas Bos.
Bij de junioren meisjes starten zaterdag slechts drie deelneemsters, het podium is dus al bekend. Elianne Huitema is de topfavoriete en kan zeer goede zaken in de tussenstand. Laura van der Meulen pakt zeer waarschijnlijk de koppositie in de stand na Veenendaal, na haar eerdere winst in Stiens. Circuitdebutante Anouk van Nellestijn is de grote onbekende; afwachten wat deze wedstrijdzemster kan presteren tegen de twee concurrentes.

Bij de jeugd (12+) jongens is de strijd erg hevig. Veel deelnemers bezoeken vrijwel alle wedstrijden uit het circuit en de verschillen in de stand zijn hier dan ook klein. Tot nog toe is (snelle) Jelle van Lanen de koploper en met een winst in Veenendaal zet hij een grote stap richting circuitwinst. Hugo Kwaaitaal zal voor Jelle moeten eindigen zaterdag om nog kansen te houden op de eindoverwinning. Ook nummers 3 en 4 van de stand, Lars van der Knaap en Ruben Slot zijn in Veenendaal aanwezig met podiumambities en het circuit in hun achterhoofd.
Bij de meisjes is in deze categorie Joelle de Ruiter de koploopster en voor de winst zaterdag de grote favoriete. De enige meisjes die haar dit jaar al eens wisten te verslaan staan zaterdag niet aan de start, waardoor ook zij zeer goed zaken kan doen voor het circuit. Tegenstand komt er uit eigen huis van zus Danique, vierde in de tussenstand en momenteel slechts 5 punten verwijderd van de derde plek van Romy Spoelder. Tussen deze meiden kunnen we dan ook een mooie strijd verwachten zaterdag.

Bronnen:
– Martijn Keijsers
– Edo van der Meer
Twinfield Triathlon Veenendaal