NTB maakt triathlonselectie voor WK Edmonton bekend

NIEUWEGEIN – Van vrijdag 29 augustus tot maandag 1 september vinden in de Canadese stad Edmonton de wereldkampioenschappen triathlon plaats voor junioren, neosenioren en paratriathlon. Voor de elite-atleten is Edmonton de Grand Final van de World Triathlon Series. Hier zijn dubbele punten te verdienen en na deze wedstrijd zijn de wereldkampioenen over de reeks WTS-races bekend.

Technisch directeur Adrie Berk heeft dertien atleten uitgenodigd, die aan de ITU- of NTB-criteria hebben voldaan. Bij de elite zullen Rachel Klamer, Maaike Caelers en mogelijk Marco van der Stel starten. Van der Stel is in elk geval geplaatst voor het WK voor neosenioren en als hij hoog genoeg in ranking staat dan zal hij bij de elite starten. Verder zullen er geen atleten starten bij de neosenioren.

Twee mannen junioren gaan naar verwachting voorin meestrijden. Jorik van Egdom en Menno Koolhaas hebben dat niveau in enkele ETU-races voor junioren al laten zien. Maya Kingma zal bij de junioren vrouwen proberen haar top-tien finish van 2013 te verbeteren. Elianne Huitema is debutant op het WK en heeft haar kwalificatie te danken aan haar prestatie in de ETU Cup van Brno. De derde juniore, Jeanine Kocken, komt steeds beter in vorm getuige de laatste drie ETU-races voor junioren waaraan ze deelnam. Kirsten Nuyes zal niet op het WK starten, omdat zij ons land vertegenwoordigt op de Youth Olympic Games in dezelfde periode.

Bij de paratriatleten gaan Geert Schipper (PT1), Maarten Peeters (PT4), Saskia van den Ouden (PT3), Joleen Hakker (PT5) de strijd aan met het doel een podiumpositie te behalen. Sjaak van den Berg (PT4) zal mogelijk ook deelnemen, maar is als reserve afhankelijk van het afzeggen van een andere atleet in zijn klasse. Europees kampioen Jetze Plat (PT1) en de nummer vier van Europa Odette van Deudekom (PT5) zullen niet in Edmonton starten, omdat zij de voorkeur geven aan deelname aan het WK wielrennen in hetzelfde weekend.

De ploeg wordt begeleid door de coaches Jordi Meulenberg, Rob Barel en Bas de Bruin, fysiotherapeut Bjorn Cals en teammanager Marloes Pleijte.