Nederlandse crosstriatleten nemen het op tegen titelverdedigers op WK

Helena Erbenova - WC Cross Triathlon Den Haag 2013 (photo: Fred Scholte)ZITTAU (GER) – Crosstriathlon wordt een steeds populairdere discipline in de triathlonsport. Het WK in het Oostduitse Zittau heeft alle ingrediënten waar de liefhebbers van houden: topatleten, een zeer uitdagend parcours en een breed internationaal deelnemersveld. De Nederlandse ploeg, met medaillekandidaten in enkele categorieën, neemt het op tegen de titelverdedigers, die zowel bij de mannen als de vrouwen acte de présence geven.

Helena Erbenova veroverde in 2013 in de Haagse badplaats Kijkduin de wereldtitel. De Tsjechische is een specialiste en een veelwinnaar. Maud Golsteyn is de Nederlandse medailletroef in de vrouwenwedstrijd. De Limburgse werd afgelopen weekend nog bestolen; haar mountainbike werd ontvreemd na de wedstrijd in Tsjechië. Dankzij een snel handelende sponsor kan Golsteyn toch deelnemen dit weekend. Europees kampioene Renata Bucher uit Duitsland, Kathrin Müller uit Zwitserland en de Canadese Chantell Widney zijn de andere blikvangers. Een bekende outsider is de Australische Erin Densham, die brons won op de Olympische Spelen in 2012 en af en toe een uitstapje maakt naar de crossdiscipline. Met succes, want ze won een race in het commerciële XTERRA-circuit dit jaar.

Conrad ‘the Caveman’ Stolz was in Kijkduin tijdens het WK oppermachtig. De Zuid-Afrikaan komt zijn titel verdedigen, iets wat hij al tweemaal met succes deed. De Spanjaard Ruben Ruzafa, tweevoudig winnaar van de XTERRA-wereldtitel, is zijn belangrijkste uitdager. Ruzafa won zilver in Kijkduin, voor de Fransman Brice Daubord, die ook van de partij is in Zittau. Rob Barel is een van de Nederlandse uitdagers. De 56-jarige kan zich nog steeds meten met de internationale elite en voert de Nederlandse ploeg aan.

Medaillekansen zijn er voor Nederland ook bij de categorieën voor neosenioren en bij de junioren, evenals bij de paratriatleten. Het parcours in Zittau bestaat uit 1500 meter zwemmen, 36 kilometer mountainbiken (met bijna 1000 te overwinnen hoogtemeters) en een crossloop van 9 kilometer met nog eens ruim 100 hoogtemeters. Zowel de elite mannen als vrouwen komen zaterdag in actie.