Drie Nederlanders naar World Triathlon Series Stockholm

StockholmSTOCKHOLM (SWE) – De voorlaatste race om de World Triathlon Series in de Zweedse hoofdstad Stockholm ziet drie Nederlanders aan de start verschijnen. Zij grijpen, net als veel kanshebbers op topklasseringen in de WK-stand, de sprintrace aan om extra punten te verzamelen met het oog op het eindklassement en de wereldranglijst, die steeds nadrukkelijker in het oog wordt gehouden in het traject richting ‘Rio2016’.

Rachel Klamer reist met vertrouwen af naar Stockholm. Klamer won begin juli de ETU Continental Cupwedstrijd in Holten en twee weken geleden de World Cup triathlon in Tiszaujvaros en is in zeer goede doen. Maaike Caelers komt ook in actie in Stockholm. Ze heeft de afgelopen periode hard gewerkt om de opgelopen trainingsachterstand na een onfortuinlijke blessure in de eerste helft van het seizoen weg te werken. Caelers gebruikte onlangs het Belgisch kampioenschap in Wuustwezel als vormtest en sloot die race winnend af. Ze wil zich in Stockholm weer meten met de wereldtop. De Limburgse bewaart bovendien goede herinneringen aan de Zweedse wedstrijd, waarin ze in 2012 zilver veroverde. WK-leidster Gwen Jorgensen is niet van de partij. De Amerikaanse richt zich op de slotwedstrijd van volgende week in Edmonton. De Britse winnares van de Commonwealth Games Jodie Stimpson is de favoriete voor de zege. De vrouwen starten zaterdag om 14.50 uur.

Marco van der Stel is de Nederlandse troef bij de mannen. Van der Stel is net terug van een trainingskamp in Spanje, waar hij te gast was bij wereldkampioen Javier Gomez. Van der Stel hoopt in Stockholm te profiteren van de omstandigheden en het deelnemersveld, die een reële kans opleveren dat een kleine groep zich losmaakt van het peloton tijdens het fietsonderdeel. Als sterke zwemmer en fietser heeft Van der Stel baat bij dat scenario. De complete wereldtop is aanwezig, met kampioenskandidaten Javier Gomez, de Brit Jonathan Brownlee, Richard Murray uit Zuid-Afrika en de Spanjaard Mario Mola. Ook Alistair Brownlee komt aan de start. Kansloos voor een topklassering in de WK-stand, maar met goud van de Commonwealth Games op zak in elk geval weer als vanouds in vorm. De mannen komen zaterdag vanaf 12.45 uur in actie.