Diederen en Van Vlerken al vroeg in topvorm

AbuDhabi_BrownleesABU DHABI (VAE) – Op de internationale triathlon van Abu Dhabi hebben Bas Diederen en Yvonne van Vlerken meteen hun visitekaartje afgegeven voor het komende seizoen. Beide Nederlanders werden tweede in een topveld op de lange afstand. Diederen moest na 2 kilometer zwemmen, 200 kilometer fietsen en 20 kilometer lopen slechts 46 seconden toegeven op Tyler Butterfield uit Bermuda. De voormalig Olympisch deelnemer werd vorig jaar al derde in deze woestijnrace, toen nog achter de latere Hawaii-winnaar Frederik van Lierde. De Belg wist zijn titel niet te verdedigen en eindigde vierde.

Bas Diederen had zich ten doel gesteld bij het fietsen in de kopgroep te blijven. “Dat is gelukt. Ik heb afgelopen winter hard gewerkt om mijn fietsprestaties te verbeteren. De 20 kilometer lopen waren na 200 kilometer erg zwaar, maar ik ben blij met dit resultaat. Volgend jaar kom ik hier terug.” Ook voor Yvonne van Vlerken pakte de eerste serieuze test van het seizoen goed uit. Ze zat de Australische Melissa Hauschildt bij het lopen voortdurend op de hielen. Hauschildt is de specialiste op de halve triathlons, met 22 overwinningen in Ironman 70.3 wedstrijden.
Van Vlerken dankte het succes aan een goede overwintering en dito training. “Maar dat ik in dit superveld vandaag al zo ver zou komen, had ik niet verwacht.” Zowel Diederen als Van Vlerken stemmen hun seizoen af op de Ironman Hawaii. In de aanloop daarheen wil de Team4Talent-triatleet Bas Diederen pieken in Frankfurt, Yvonne van Vlerken wil eerst de Challenge in Roth op haar naam schrijven.

Diederen en Van Vlerken gingen met 15.000 dollar naar huis, de winnaars streken 40.000 dollar op. De race in de hoofdstad van de emiraten heeft een van de grootste prijzenpotten in de internationale triathlonsport. Aan de wedstrijden deden liefst 2300 triatleten uit 47 landen mee.

Edo van der Meer, eerder dit jaar winnaar van de halve triathlon in Israel, maakte de Nederlandse successen met een zevende plaats compleet. In de age-group wedstrijd was Maikel Wieland overall de snelste.

Op de halve afstand in Abu Dhabi waren de gebroeders Brownlee ruim het sterkste. Samen domineerden ze de race van start tot – letterlijk – de finish, die ze ook gezamenlijk overstaken. Rudi Wild pakte op vier minuten de derde plaats. Bij de vrouwen was Svenja Bazlen ruim te snel voor Annabel Luxford. Wouter Duinisveld was één van de vier winnaars in de ‘Inspire Competition’ van de Abu Dhabi Triathlon en mocht daarom op uitnodiging van de organisatie meedoen. De Team4Talent-triatleet met een donorhart eindigde met 4.38.45 ruim in de eerste helft van het 900 man sterke startveld.

Overigens leverde de sprintwedstrijd ook nog een Nederlandse zege op: Leane Fannoy, woonachtig in de Verenigde Arabische Emiraten maar van Nederlandse komaf. Fannoy was vorig jaar in Stein nog goed voor een tweede plaats in de sprint-race.

UITSLAGEN 
TRIATHLON ABU DHABI (VAE)
(2Z - 200F - 20L)

MANNEN ------------------------------
 1 Tyler Butterfield   BER 6.43.01
 2 Bas Diederen        6.43.47
 3 Sylvain Sudrie    FRA 6.45.06
 4 Frederik van Lierde  BEL 6.46.12
 5 Bert Jammaer     BEL 6.50.48
 6 Eneko Llanos     ESP 7.01.28
 7 Edo van der Meer      7.02.14
 8 Henrik Hyldelund   DEN 7.02.36
 9 Per Bittner      GER 7.16.22

VROUWEN -----------------------------
 1 Melissa Hauschildt  AUS 7.24.50
 2 Yvonne van Vlerken     7.25.12
 3 Michelle Vesterby   DEN 7.31.39
 4 Jodie Swallow     GBR 7.45.35 
 5 Svetlana Blazevic   SRB 8.31.19
 6 Gurutze Frades    ESP 8.40.18
Bronnen:
– Wim van den Broek, NTB-Persdienst
Abu Dhabi International Triathlon