Trainen met een vermogensmeter is tegenwoordig niet alleen maar beschikbaar voor de professionals maar ook voor de serieuze, wedstrijdgerichte sporters. In de afgelopen jaren is er een duidelijk stijgende lijn te zien in de verkoop van vermogensmeters en een toename in belangstelling voor trainen met dit soort instrumenten. Niet alleen voor wielrenners, maar ook voor triatleten biedt het trainen met een vermogensmeter vele voordelen. Ik zal hieronder uitleggen waarom trainen met een vermogensmeter toegevoegde waarde biedt.

1. Krijg een completer overzicht van je inspanning.
Het registreert je inspanning vanuit een circulatie-oogpunt (hartslag), en vanuit een spieroogpunt (watt). Exact weten hoeveel tijd je hebt doorgebracht in je trainingszones tijdens het rijden is heel makkelijk met een vermogensmeter. Je kunt vervolgens je aandachtsgebieden markeren, of intervallen van gegevens zoals heuvels, sprints, aanvallen, analyseren.

2. Betekenis toevoegen aan hartslagmonitoring.
Hartslag alleen vertelt je niet zozeer hoe je werkelijke prestaties verbeteren, het vertelt je alleen hoe snel je hart pompt. Een vermogensmeter meet de hoeveelheid arbeid (het vermogen), en analyseert je efficiency door de hartslaggegevens te vergelijken met het vermogen, de cadans en tenslotte de snelheid.

3. Volgen van je conditionele veranderingen.
De gegevens van vermogensmeing geeft je meer informatie over conditieverbetering en wanneer je een piek hebt bereikt. Overreaching (en daardoor ook overtraining) kan worden vermeden door het bijhouden van Training Stress Score (TSS) en Intensity Factor (IF) niveaus.

Analyse Powermeter4. Achteraf analyseren van je race.
Een vermogensmeter kan je helpen beter je race te analyseren. Je kunt eenvoudig zien wanneer je teveel energie hebt verbruikt. Heb je een tactische fout in een wedstrijd gemaakt, maar wist je dat niet op dat moment? Reed je teveel vermogen en heb je jezelf opgeblazen? Door terug te kijken in de gegevens kun je de race in je hoofd herhalen en precies zien wat er nodig was om de juiste beslissing te maken op dat moment.

5. Blootleggen van je sterke en zwakke punten.
Word je er afgereden als je cadans daalt tot onder 80rpm? Ben je sterk gedurende 5 minuten maar heb je minder macht over 20 minuten? Als je op 105% van je drempelvermogen rijdt, kraak je na 3 minuten?

6. Verbetering van de interactie met je coach.
Het brengt jou en je coach dichter bij elkaar. Je coach kan dan de gegevens gebruiken om je trainingsplan te verbeteren. Hij kan direct zien wat je doet in de races, trainingsritten en suggesties doen voor verdere verbeteringen.

7. Het bereiken van je fysieke mogelijkheden.
Wanneer je traint met een vermogensmeter, kun je beter concentreren op de belasting en dat geeft je extra motivatie om je inspanningen te verbeteren. Bijvoorbeeld: als je 5 minuten inspanning levert op een bepaald inspanningsniveau, en je ziet aan het einde van de 5 minuten het gemiddelde vermogen dalen, dan zul je de volgende interval anders beginnen zodat je deze vlakker kunt blijven rijden.

8. Testen van je fietspositie en je aerodynamica.
Je lichaamshouding is de grootste factor in het bepalen van je snelheid tijdens het rijden op een specifiek vermogen. Met behulp van een vermogensmeter kun je je snelste positie zelf mede bepalen.

9. Pacing (of tempo vastleggen) van de wedstrijden en/of trainingen.
Hiermee kun je het tempo van de inspanning beter inschatten bij alle intervaltrainingen, heuvelbeklimmingen en tijdritten. Wanneer je het anaerobe drempel vermogen (Functional Threshold Power, FTP) weet, kun je dit tijdens een tijdrit of beklimming heel goed (op een bepaald niveau daarvan) vasthouden en weet je dat je op je maximale niveau hebt gepresteerd.

10. Mobiel Test Lab
Met een vermogensmeter kun je jezelf maandelijks testen, zodat je kwantitatief kunt zien welke gebieden je jezelf hebt verbeterd en waar je nog aan moet werken. Training is testen, testen is training.

11. Registratie van je trainingsgegevens.
Het is een prima logboek van elke rit. Je zult weten wat je bijna elke seconde van de rit hebt gedaan.

12. Aanvullen van verbruikte energie voor de beste prestaties.
Als je weet hoeveel arbeid (in kJ) je in de trainingen hebt verbruikt, kun je je herstelmaaltijden beter samenstellen op het gebied van het aantal kilocalorieën. Je zult sneller/beter herstellen en in staat zijn om harder sneller trainen.

Het trainen met een vermogensmeter geeft je kortom een tool in handen om efficiënter te trainen, zodat je het hoogste prestatieniveau haalt op je doelevenementen.