Wrikken: vergroot je watergevoel

Heb je ooit gezien hoe moeiteloos een Olympisch zwemmer door het water beweegt? Het lijkt misschien vreemd hoe soepel en gemakkelijk ze zwemmen – maar toch ongelofelijk snel. Een van de redenen waarom ze zo efficiënt zwemmen is omdat ze een groot gevoel voor het water hebben.

Om jouw zwemmen, snelheid en techniek te verbeteren, moet je in staat zijn de veranderingen in de waterdruk op je lichaam, handen en voeten te voelen. Sommige atleten zijn gezegend met een natuurlijk gevoel voor het water. Het watergevoel is echter meestal ontwikkeld en verbeterd in de loop der tijd. De snelste en meest effectieve manier om watergevoel te ontwikkelen is om verschillende wrikoefeningen te doen. Hoewel ze er altijd zijn geweest, zijn ze vaak onbekend en ongebruikt door velen.

Deze oefeningen kunnen verwarrend en tijdrovend overkomen, toch zijn ze zeer nuttig. Ik adviseer dan ook om 300 tot 500 meter wrikken in aanvulling op elk van je zwemtrainingen toe te voegen. Dit zal een betere bewustzijn van het lichaam, evenwicht en gevoeligheid van de handen en onderarmen tijdens het zwemmen ontwikkelen.

Hieronder vind je een aantal wrik-oefenen om te doen:

Wrikken voor:

wrikken voor

Let hierbij op:
Hoofdpositie: gezicht in het water, nek ontspannen.
Romp: goed aanspannen.
Ellebogen: licht gebogen.
Handen: van binnen naar buiten wrikken, doe dit voornamelijk op gevoel en zonder kracht.

Wrikken midden:
wrikkenmidden

Let hierbij op:
Hoofdpositie: gezicht in het water, nek ontspannen.
Romp: goed aanspannen.
Ellebogen: aan het wateroppervlak
Handen: onder je ellebogen. Beweeg de handen van binnen naar buiten doe dit voornamelijk op gevoel en zonder kracht.

Wrikken achter:
wrikken achter

Let hierbij op:
Hoofdpositie: gezicht in het water, nek ontspannen.
Romp: goed aanspannen.
Ellebogen: aan het wateroppervlak
Handen: beweeg (bij deze oefening een kleine beweging) de handen van binnen naar buiten, doe dit voornamelijk op gevoel en zonder kracht.