Almere Holland Triathlon wordt Challenge Almere-Amsterdam 2013

Challenge AlmereALMERE – De Stichting Holland Triathlon is het nieuwe jaar gestart met de aankondiging van het samenwerkingsverband met de Challenge Family. De Holland Triathlon Almere wordt sinds 1981 georganiseerd en doet nu mee in de serie van vermaarde grote triathlons als de Challenge Roth, Challenge Pentiction en Challenge Phuket als Challenge Almere-Amsterdam.

De Almeerse Triathlon is de enige lange-afstandstriathlon in de wereld die wordt gehouden beneden het zeeniveau. In de afgelopen dertig jaar is Almere gaststad geweest voor vier EK’s (in 1985, 1991, 1999 en 2006) en twee WK’s (in 2003 en 2008). Jan van der Marel heeft in Almere zelfs een superbe sub-acht notering gevestigd van 7:57:46.

René Peeters, Wethouder van Onderwijs en Sport in Almere, zei dat de stad er naar uitkijkt een nieuw tijdperk aan de triathlon-traditie toe te voegen. “Almere en de triathlon zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. We hebben hier twee verenigingen, het NK Scholentriathlon en een Regionaal Trainingscentrum voor jong talent en natuurlijk de Holland Triathlon. Door de krachten te bundelen met het culturele festival is het een feest van ons allemaal. In de Challenge-wedstrijden zoals in Roth herkennen we de sterk in de gemeenschap gewortelde evenementen . We delen deze filosofie en door de krachten te bundelen kunnen we van Challenge Almere-Amsterdam een spraakmakend evenement maken van internationale allure.”

Gedeputeerde Jaap Lodders: “De Challenge Almere – Amsterdam is een geweldige impuls voor de Almere triathlon en sluit prachtig aan bij onze ambities om sport in te zetten als economisch middel. Het draagt bij aan de uitstraling en de identiteit van heel Flevoland”

“Almere is een plaats van innovaties, het is ongelooflijk wat het tijdens zijn korte bestaan heeft bereikt en het is de ideale plek voor een triathlon,” aldus Felix Walchshofer, directeur Challenge Family. “ Maar het beste van alles en uniek voor Almere, is de duurzame erfenis van de Holland Triathlon. In dit verband zelfs ouder dan Roth. Het is een eer om zo’n rijke historie toe te voegen aan de Challenge Family. De lijst van atleten die in Almere hebben meegedaan, is een ware triathlon ‘hall of fame’ . Wij kijken uit naar nog veel meer deelnemers en begroeten ze graag bij deze mooie uitdaging in Almere – Amsterdam.

Eén van deze atleten is Rob Barel, Olympiër, meervoudig Europees kampioen en nationaal kampioen. Ook was hij op de lange afstand de eerste wereldkampioen. “Ik stond in 1983 als een beginnend triatleet met veel ambitieuze dromen en een enorme bewondering aan de start van de eerste Almere Triathlon. Almere, de geboorteplaats van de sport in zowel Nederland als Europa. In de afgelopen dertig jaar heeft deze klassieker veel kritieke momenten overleefd. Net zoals het mij de eerste keer verging, zal het nog veel meer altheten inspireren en verbazen. De op twee na oudste triathlon is een monument dat we moeten koesteren.”

De start en de finish van de Challenge Almere-Amsterdam vindt plaats in het hart van Almere, op de Esplanade. Evenals in 2012 wordt gezwommen in het centraal gelegen Weerwater. De Esplanade zelf en de omgeving doet tijdens de wedstrijd dienst als wedstrijd-locatie, maar ook zal er voor bezoekers weer veel te beleven zijn: voor ieder wat wils. Het wedstrijdparcours begeeft zich grotendeels door het mooie polderlandschap over prachtige lange polderwegen met de wind op de dijken en last but not least langs de talrijke windmolens.

Race-director Richard Belderok: “Door de samenwerking met Challenge Family zijn we in Almere in staat de langdurige geschiedenis en de toekomst van onze iconische en typisch Nederlandse race te verzekeren.”

De Challenge Family viert de triathlonsport met haar reeks globale wedstrijden over de lange afstand en met festivals die het gezicht veranderen van de lange afstand races. De Challenge Family omvat momenteel achttien evenementen over de hele wereld met inbegrip van ‘s werelds grootste lange afstand triathlon, Challenge Roth in Duitsland. De andere Challenge Family races vinden plaats in Duitsland, Oostenrijk, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje, Italië, Denemarken, Nieuw-Zeeland, Thailand, Taiwan en nu dan ook Nederland.

Bronnen:
Challenge Almere
– Facebook-pagina Challenge Almere
– Twitter: @ChallengeAlmere