Team Oranje op jacht naar topklassering bij WK Team relay in Stockholm

Jan van Berkel en Danne Boterenbrood - Lausanne Team Relay 2011 (foto: Delly Carr/ITU)NIEUWEGEIN / STOCKHOLM (SWE) – [updated] – De team relay wordt als onderdeel van de triathlonsport almaar belangrijker. Deze estafettevariant van de triathlon, die door twee mannen en twee vrouwen over hele korte afstanden wordt afgewerkt, wordt mogelijk Olympisch in 2016. Nederland scoorde vorig jaar in het Zwitserse Lausanne een eervolle zevende plek en gaat zondag in het Zweedse Stockholm andermaal op jacht naar een topresultaat.

De team relay op zondag wordt voorafgegaan door een World Triathlon Series over de sprintafstand op zaterdag. Namens Nederland starten daar Maaike Caelers, Sarissa de Vries en Danne Boterenbrood. Caelers komt voor het eerst weer in actie na de teleurstellend verlopen Spelen. De Vries en Boterenbrood hebben sinds het missen van de Spelen en een ingelaste pauze de draad weer opgepakt en proberen nu op het hoogste internationale niveau weer aansluiting te vinden. De winnares van het Olympisch goud – Nicola Spirig – ontbreekt in Zweden, maar de zilveren en bronzen Olympiërs Lisa Norden en Erin Densham zijn wel van de partij.

Bij de mannen maakt Marco van der Stel zijn debuut in de World Triathlon Series. Hij mag het opnemen tegen wereldtoppers als Javier Gomez en Jonathan Brownlee, winnaars van respectievelijk Olympisch zilver en brons.

De opstelling van het Nederlands team wordt pas bepaald door de technische staf na de sprintrace op zaterdag. De team relay start zondag om 14.45 uur en wordt gehouden over de afstanden 300 meter zwemmen, 6 kilometer zwemmen en 2 kilometer lopen. Elk teamlid tikt na het afleggen van de minitriathlon het volgende teamlid aan.

Update 26-aug: Het Nederlandse team is er niet in geslaagd de top acht-klassering van vorig jaar te prolongeren. Het viertal (Maaike Caelers, Jan van Berkel, Danne Boterenbrood en Bas Diederen) eindigde op een veertiende plaats. Caelers ging als eerste van start en eindigde net op de individuele wedstrijd tweede achter Lisa Norden. Daarna viel Nederland met Van Berkel terug naar een dertiende plaats, krabbelde weer op dankzij Boterenbrood, maar moest met Diederen als slotdeelnemer toch genoegen nemen met zeven plaatsen lager dan vorig jaar. Wereldkampioen werd het team van Groot-Brittannië, voor Frankrijk en Rusland.