Britse hegemonie compleet: Helen Jenkins wereldkampioene

BEIJING (CHN) – [updated] – Pieken ze te vroeg, of is het het zoveelste signaal dat de Britse triatleten volgend jaar de Olympische Spelen gaan domineren? Na het eclatante succes bij de neosenioren (met het gehele mannenpodium in de Union Jack) en de elite senioren (plaatsen één en drie voor de Brownlee-broertjes, en daarmee ook goud en zilver in de WK-stand voor Alistair en Jonathan) ging nu ook de tweede plaats in de finalewedstrijd, en de wereldtitel naar een Britse: Helen Jenkins. De Nieuw-Zeelandse Andrea Hewitt won de wedstrijd met dertien seconden voorsprong, maar dat was voor haar niet voldoende om ook (weer) de wereldtitel te bemachtigen. Rachel Klamer was met een fraaie zestiende plaats de best geklasseerde Nederlandse. Danne Boterenbrood en Sarissa de Vries eindigden op plaats 51 en 53; Lisa Mensink haalde de finish niet.

Jenkins was al vanaf het begin van de wedstrijd vooraan te vinden. Samen met Laura Bennett en later Kerry Lang bepaalde zij het tempo bij het zwemmen. Samen met Lang wisselde zij als eerste, en al snel vormde zich een kopgroep van zo’n veertien vrouwen met diverse belangrijke kanshebbers. De eerste achtervolgende groep, met daarin Klamer, keek al snel tegen een achterstand van een volle minuut aan, en gedurende het fietsen wist de kopgroep hun marge te verdubbelen. Na de tweede wissel vertrok Hewitt meteen in een hoog tempo in een poging om alsnog de eerste plek op de WCS-ranking te bemachtigen. Ze kon Jenkins echter niet lossen, sterker nog, in de laatste ronde kon de Britse even de koppositie overnemen. Pas in de laatste honderden meters kon Hewitt de winst veilig stellen.

Met uitzondering van het optreden van Klamer werd de WCS-finale een teleurstelling voor het Nederlandse triathlonteam. Klamer miste op het nippertje de eerste fietsgroep na het zwemmen. “Ik miste net de kracht om het gaatje te overbruggen. Heb nog wel een tijdje gejaagd met een klein groepje maar we werden al gauw ingehaald door de tweede groep met een aantal van de Australische favorieten. Daarom reed de eerste groep hard door die dan ook over een minuut voorsprong hadden toen we aan het lopen begonnen”. Klamer liep vervolgens nog wel de zevende snelste looptijd. Coach Hellemans was ook tevreden over haar optreden. “Rachel heeft het maximale eruit gehaald op dit zware parcoers. Ze kan met vertrouwen de toekomst tegemoet zien, met nog wat meer ervaring en iets meer kracht in de benen zit ze er de volgende keer gewoon bij”, aldus Hellemans. De rest van de damesploeg werd geplaagd door ziekte in de dagen voor de wedstrijd en verscheen zodoende verzwakt aan de start. Maaike Caelers moest zich wegens ziekte terug trekken uit de wedstrijd voor de neosenioren. De volgende en voorlopig laatste stop in het programma voor het Nederlandse team is de door de aardbeving uitgestelde WCS-wedstrijd in Yokohama die nu volgende week plaatsvindt.

UITSLAGEN 
TRIATHLON BEIJING (CHN)
(Olympische afstand)

VROUWEN -------------------------
 1 Andrea Hewitt   NZL 1.58.27
 2 Helen Jenkins   GBR 1.58.40
 3 Melanie Annaheim SUI 1.58.58
 4 Lisa Norden    SWE 1.59.00
 5 Laura Bennett   USA 1.59.02
 6 Kate McIlroy   NZL 1.59.04
 7 Jessica Harrison FRA 1.59.09
 8 Liz Blatchford  GBR 2.00.11
 9 Flora Duffy    BER 2.00.25
10 Sarah Groff    USA 2.00.37
Bronnen:
– Peter Scheres en John Hellemans
International Triathlon Union