LeDuey en Lindstrom op herhaling in Powerman Holland

HORST – De Powerman Holland, dit jaar wederom gastheer van het EK Powerman en het NK duathlon over de lange afstand, kende aan het eind van de wedstrijd dezelfde winnaars als vorig jaar. Maar dat is slechts het halve verhaal, want de einduitslag had er hoogstwaarschijnlijk heel anders uitgezien als Joerie Vansteelant en Pieter Rijnders gewoon goed gefietst waren.

In eerste aanleg leek de wedstrijd het ‘gewone’ verloop te hebben. Al snel in het lopen scheidden Vansteelant, Rijnders en LeDuey zich af van de rest van het veld. Daarachter was het in eerste aanleg verrassend Anton Kooijman die de eerste ronden als snelste Nederlander doorkwam, maar gaandeweg de eerste run moest hij toch Wim Nieuwkerk – op jacht naar titel drie dit jaar – laten passeren. Met zo’n twee minuten achterstand op de drie koplopers wisselde de Fijnaarter. Eenmaal op de fiets liep het leidende drietal niet veel verder meer uit, maar bij het aanrijden van de tweede wissel ging het mis. Vansteelant fietste straalhard langs de wisselzone, en een vertwijfelde Rijnders ging er, met de voeten al los op de schoenen, achteraan. LeDuey volgde op zo’n twintig seconden, zag met verbazing wat er voor hem gebeurde maar draaide toch de wissel in en zag zichzelf ineens aan kop van de wedstrijd. Vansteelant werd pas kilometers later zijn blunder gewaar en verliet de wedstrijd. Rijnders kon net even eerder worden geattendeerd, maakte rechtsomkeert en begon alsnog – bijna dertien minuten later – aan het lopen. Hij probeerde na zijn finish nog verhaal te halen, maar kreeg bij de protestjury geen gehoor. Een atleet behoort immers het parcours te kennen, hetgeen daags ervoor ook bij de briefing was gemeld. Zijn desillusie was echter groot; de kans dat de oud-atleet anders had gewonnen, was reëel.

Nieuwkerk wisselde op ruim drie minuten achter LeDuey als derde. Hij wist in de afsluitende drie ronden lopen de nummer twee, de jonge Duitser Zoltan Senczyczyn, in te halen maar moest op zijn beurt toezien dat hij werd ingelopen door Wim de Cort en Peter Bech. Hij werd evenwel vierde overall en daarmee wederom Nederlands Kampioen.

Bij de vrouwen was May Kerstens dé verrassing van de wedstrijd. Tijdens de eerste run handhaafde de lange Utrechtse zich schijnbaar moeiteloos bij de kop, samen met Maud Golsteyn. Wel wisten uiteindelijk Lindstrom en Susanne Svendsen tegen het eind met een kleine marge de wissel in te stormen. Op de fiets nam de Zweedse het initiatief en kon uiteindelijk met één minuut voorsprong wederom de wedstrijd naar zich toetrekken. Svendsen wisselde als tweede, maar kort daarna wisselden ook Kerstens en Golsteyn, die vervolgens al snel naar plaats twee en drie liepen. Sonja Jaarsveld draaide ook een goede wedstrijd en vond zichzelf uiteindelijk terug op de vierde plaats en daarmee de derde op het NK-podium. Svendsen kende een slecht slotonderdeel, viel uiteindelijk ver terug en eindigde als negende.

UITSLAGEN
POWERMAN HOLLAND, HORST
(15L – 60F – 7,5L)

MANNEN ———————————
1 Anthony LeDuey FRA 2.45.14
2 Wim De Cort BEL 2.48.25
3 Peter Bech DEN 2.49.08
4 Wim Nieuwkerk 2.49.48
5 Zoltan Senczyszyn GER 2.49.56
6 Erben Kazcmarek DEN 2.50.22
7 Matt Moorhouse GBR 2.50.38
8 Timothy Van Houtem BEL 2.50.39
9 Armand van der Smissen 2.52.22
10 Soren Bystrup DEN 2.52.45

VROUWEN ——————————–
1 Camilla Lindholm SWE 3.08.52
2 May Kerstens 3.11.22
3 Maud Golsteyn 3.12.05
4 Sonja Jaarsveld 3.12.25
5 Beate Görtz GER 3.12.34
6 Ulrike Schwalbe GER 3.13.33
7 Jacqueline Übelhart SUI 3.13.45
8 Linda Schücker GER 3.13.48
9 Susanne Svendsen DEN 3.13.57
10 Sophie Biervliet BEL 3.18.42