Jacht op Olympische startbewijzen begint down under

Het Nederlandse team voor Mooloolaba. Van links naar rechts: Danne Boterenbrood, Sarissa de Vries, Neiske Becks, Maaike Caelers en Rachel Klamer.MOOLOOLABA (AUS) – Het Nederlandse triathlonteam is neergestreken in Mooloolaba, aan de Australische oostkust, voor het eerste deel van de Olympische kwalificatiecyclus. Na de World Cup wedstrijd die daar aankomend weekend plaatsvindt reist de selectie door naar Sydney, voor de eerste race van de World Championship Series.

Foto: Het Nederlandse team voor Mooloolaba. Van links naar rechts: Danne Boterenbrood, Sarissa de Vries, Neiske Becks, Maaike Caelers en Rachel Klamer.

Het team voor de race in Mooloolaba bestaat uit Neiske Becks, Rachel Klamer, Sarissa de Vries en Maaike Caelers. Deze atletes hebben zich in Nieuw-Zeeland onder leiding van de daar woonachtige bondscoach John Hellemans op het komend seizoen voorbereid. Danne Boterenbrood voegt zich samen met assistent coach Eric van der Linden vanuit Nederland bij het team en ook zij zal starten in Mooloolaba. Het voornaamste doel van het jonge team is om het verbeteren van de posities op de wereldranglijst als springplank voor Olympische kwalificatie. Het Olympische kwalificatietraject start formeel op 1 juni en een rangschikking bij de top 50 in de wereld garandeert de atletes een start in de races van de World Championship Series. De atletes staan nu op de ranglijst tussen plek 70 en 90.

Jan van Berkel en Lisa Mensink laten Mooloolaba schieten om zich volledig te kunnen concentreren op de World Championship Series triathlon in Sydney, op 9 en 10 april. Mensink staat momenteel op plek 32 van de ranking en is dus al startgerechtigd voor de wedstrijden op het hoogste niveau, net als Van Berkel. De andere teamleden zijn middels wildcards ook toegelaten tot deze race.

Rachel Klamer, vorig jaar vierde bij het wereldkampioenschap triathlon voor neosenioren vat de voorbereiding op het seizoen als volgt samen: “Het trainings kamp in Nieuw Zeeland is erg waardevol geweest. We hebben ons daar uitstekend kunnen voorbereiden, aanvankelijk in Christchurch en later in de bergen van Central Otago bij Queenstown. Een voordeel was dat we vaak samen konden trainden met de meer ervaren atleten van het Nieuw Zeelandse team en daar hebben we veel van geleerd.”
Aanvankelijk zou het team naar Christchurch terugkeren na de WCS-race in Sydney maar dat gaat in verband met de gevolgen van de aardbeving niet door. In plaats daarvan heeft bondscoach Hellemans een trainingsstage geregeld in Nelson. Dit ligt in het Noordwesten van het Zuider Eiland, “zo ver mogelijk verwijderd van alle breuklijnen” licht de in Christchurch woonachtige Hellemans toe. Aldaar hoopt het team zich voor te bereiden op de tweede WCS-wedstrijd van het jaar, die op 15 mei wordt gehouden in Yokohama, bij Tokyo. Als er meer duidelijkheid is over de toestand in Japan wordt er bepaald of deze wedstrijd daadwerkelijk doorgaat.”Ondertussen,” zegt
coach Hellemans, “is het business as usual en richten we onze aandacht volledig op de komende twee wedstrijden in Australië.”

NOC*NSF heeft een plaats bij de top 12 in een WCS-wedstrijd als belangrijkste selectie eis gesteld voor deelname aan de Olympische Spelen. Ook een podiumplek bij het EK kan voor kwalificatie
zorgen.

Bronnen:
Martijn Keijsers
Nederlandse Triathlon Bond