Barel en Van Lubek winnen wederom Tri-Ambla

AMELAND – Bij sommige triathlons gaat nog steeds de ijzeren wetmatigheid op van dat de deelnemers eerst zwemmen, dan fietsen, dan lopen, en aan het eind wint Rob Barel. Bij de Tri-Ambla, de off-road triathlon op Ameland, zeker. Barel kwam, zag en overwon voor de zesde keer (van de negen edities die dit evenement totnogtoe telt). Bij de vrouwen ging het goud ook naar een vaste waarde op het podium: Ingrid van Lubek, die inmiddels voor de vierde keer de wedstrijd op Ameland op haar naam schreef.

De laatste dagen voor de wedstrijd werden de deelnemers door de organisatie op scherp gezet met alarmerende berichten over bizar lage watertemperaturen. Een magere 12.5 graden werd zelfs gemeld. Gelukkig werd de soep niet zo koud gegeten als deze werd aangekondigd. Zaterdagmorgen gaf het kwik inmiddels weer een watertemperatuur boven de 15 graden aan. Nog steeds koud, erg koud, maar in ieder geval niet meer alarmerend.

Barel kwam al redelijk goed van voren uit het water, en hield op het mountainbikeparcours enorm huis. Met bijna vijf minuten voor op Bert Flier en Johan Neevel wisselde hij. Flier kon daar te voet nog wel een aardig deel van terughalen, maar het gat na het fietsen was inmiddels onoverbrugbaar groot geworden. Onbedreigd kon Barel voor de zesde keer feestvieren aan de finish, tot zijn eigen verrassing. “Ik kwam hier bepaald niet met het idee de wedstrijd weer te kunnen winnen”, aldus de oude meester. Dat dat dan toch weer gebeurde, was dus een onverwachte bonus.
Twee minuten achter Flier en Neevel wisselde Jeroen Tiebie verrassend als vierde, en kort daarachter een groep met daarin onder andere Marc-Philipp Prins en Edo van der Meer. Prins liep vervolgens hard naar plaats drie; Van der Meer wisselde op een toerfiets nadat in de laatste kilometers zijn ketting van de mountainbike afliep en hij van vrienden een huurfiets leende. Op dat moment lag hij nog derde, maar zijn ruil plaatste hem buiten de wedstrijd, maar hij begon toch nog met het lopen om enkele kilometers verder alsnog uit te stappen.

Bij de vrouwen waren het ook haar mountainbike-kwaliteiten die Van Lubek de zege bezorgde. Ze kwam al kort na de snelste dame, Marieke van der Vegt, kort na Gonny Rosendaal uit het water. Op de fiets reed ze al snel naar de kop, en vervolgens onbedreigd naar de zege. Achter haar schoof Judy van den Berg met de snelste fietstijd van de dag op naar plaats twee, en zij wisselde op bijna drie minuten na Van Lubek voor de afsluitende twaalf kilometer. Rosendaal wisselde daar weer ruim twee minuten na, maar kreeg bij het lopen een ontketende Marianne Goijert over zich heen. Ook Van der Vegt passeerde haar nog en legde daarmee beslag op plaats vier.

Op de korte afstand – met ruim 250 deelnemers waaronder bijna 80 vrouwen (!) volledig uitverkocht – ging de winst naar Martin Vermeer, die al na het mountainbiken weinig meer te duchten had van Mathijm Wassink. Rob Woestenenk completeerde het podium. Bij de vrouwen was Bianca Broers het snelste, voor Yvonna Tinga en Janet ten Kate.

UITSLAGEN 
OFFROAD TRIATHLON AMELAND
(1500Z - 35MTB - 12L)

MANNEN -----------------------------
 1 Rob Barel       2.40.34 H50
 2 Bert Flier      2.43.48
 3 Marc-Philipp Prins  2.47.30
 4 Jeroen van Dijke   2.48.11
 5 Johan Neevel     2.51.12 H40
 6 Jeroen Tiebie     2.53.24
 7 Mark Oude Bennink   2.54.47
 8 Jan Otter       2.55.52
 9 Manfred Boogaard   2.55.56 H40
10 Corné Kool      2.56.54 
 
VROUWEN ----------------------------
 1 Ingrid van Lubek   3.05.47
 2 Judy van den Berg   3.12.08
 3 Marianne Goijert   3.15.31
 4 Marieke van der Vegt 3.19.25
 5 Gonny Rosendaal    3.21.29
 6 Silvia Brouwer    3.21.42
 7 Geke Venema      3.29.59 D40
 8 Brenda de Jong    3.34.54
 9 Lieke van Beek    3.43.53 D50
10 Carina Speksnijder  3.46.46

Bronnen:
Tri-Ambla