WK Sprint: Jonathan Brownlee en Lisa Norden

LAUSANNE (SUI) – Het eerste wereldkampioenschap over de Sprint-afstand is dit weekend gewonnen door Jonathan Brownlee en Lisa Norden. De jongste van de twee Brownlee-broers versloeg landgenoot Tim Don, en pakte daarmee zijn eerste grote titel. Don werd nu tweede, in de plaats waar hij een aantal jaren geleden wereldtitels veroverde bij de junioren (1999) en senioren (2006). “Dit is een van mijn favoriete wedstrijden”, aldus Don.

Brownlee zat de hele wedstrijd goed van voren. Hij kwam kort na de snelste zwemmer uit het water en voerde de kopgroep van vijf aan om vooruit te blijven. Halverwege werden ze toch ingerekend door het peloton. Vijftig man sterk kwam tegelijk de wissel in. Eenmaal aan het lopen werd al snel duidelijk dat het ging tussen Brownlee en Don, met David Hauss en Brad Kahlefeldt in de achtervolging. In de laatste ronde trok Brownlee definitief weg van Don.

Bij de vrouwen verschalkte Norden in de laatste loopronde Emma Moffatt. De Australische zwom aan kop, maar Norden wist er vlak achter te blijven. In de eerste fietsronde probeerden zij met zijn tweeën te ontsnappen. Later wist ook Daniela Ryf zich bij hen te voegen en gedrieën wisten zij vooruit te blijven. Met een minuut voorsprong op de rest van het vrouwenveld konden zij aan het lopen beginnen. Daar werd Ryf meteen achtergelaten, en in de laatste kilometer zette Norden aan om met zo’n veertien seconden voorsprong te finishen.

UITSLAGEN 
WK TRIATHLON SD, LAUSANNE (SUI)

MANNEN -----------------------------
 1 Jonathan Brownlee  GBR 52:58
 2 Tim Don       GBR 53:11
 3 David Hauss     FRA 53:16
 4 Brad Kahlefeldt   AUS 53:20
 5 Dan Wilson     AUS 53:26
 6 Gregor Buchholz   GER 53:27
 7 Bryan Keane     IRL 53:33
 8 Jarrod Shoemaker  USA 53:38
 9 Sven Riederer    SUI 53:42
10 Franz Loeschke   GER 53:44

VROUWEN ----------------------------
 1 Lisa Norden     SWE 58:02
 2 Emma Moffatt    AUS 58:17
 3 Daniela Ryf     SUI 58:51
 4 Erin Densham    AUS 59:09
 5 Felicity Abram   AUS 59:17
 6 Nicola Spirig    SUI 59:24
 7 Carole Peon     FRA 59:31
 8 Jodie Stimpson   GBR 59:35
 9 Nicky Samuels    NZL 59:43
10 Anja Dittmer    GER 59:45

Bronnen:
International Triathlon Union