Buitenstaanders kijken vaak tegen triathlon aan als “onmenselijk zwaar” en “alleen voor fanatici die enorm veel trainen”. Feit is dat triathlon zo lang en zo zwaar is als je het zelf wilt maken. Net als bij hardloopwedstrijden zijn er diverse afstanden tussen ‘zeer kort’ en ‘zeer lang’, voor elk wat wils dus.

De triathlonsport is dus laagdrempeliger dan veel mensen denken. De grote variatie aan triathlonafstanden, de variatie in evenementen (triathlon, duathlon, zwemlopen) en omstandigheden (wegwedstrijden naast off-road) biedt voor vrijwel iedere duursporter vele mogelijkheden.
Eén ding is in ieder geval zeker: van én zwemmen én fietsen én hardlopen word je fitter dan van óf zwemmen óf fietsen óf hardlopen.

Tri- en duatleten zelf hebben vaak gekozen voor deze sport omdat de combinatie van drie duursporten afwisselend is en (mede daardoor) veel voldoening geeft. Ze genieten van het zelf actief en buiten bezig zijn, zowel tijdens trainingen als in wedstrijden. Daarnaast heeft de sport een groot vrijheidsaspect: je kunt trainen waar en wanneer je maar wilt. Ook voelen veel tri- en duatleten zich aangetrokken tot de gemoedelijke onderlinge sfeer binnen de sport. De sport is lang niet zo massaal en anoniem als bijvooorbeeld bij hardloopwedstrijden, en men heeft vaak ook oog en waardering voor de prestaties van anderen.

Een ander aspect van triathlon en duathlon is het innovatieve karakter van de sport. Een en ander brengt met zich mee dat tri- en duatleten soms enigszins ‘materiaalgeil’ zijn. Atleten waren en zijn niet bepaald te beroerd geweest om nieuwe dingen uit te proberen.
Diverse van deze ‘probeersels’ sloegen aan en zijn nu gemeengoed. In, maar soms ook buiten de triathlonsport. Kijk maar eens naar het volgende lijstje van attributen en/of gedragingen die door de triathlon- en duathlonsport zijn ontwikkeld dan wel dankzij de sport een bredere toepassing hebben gekregen:

 • Wetsuit (om in te kunnen zwemmen) in allerlei variaties
 • Spaghettistuur / ligstuur / opzetstuur
 • 3-spaakwielen
 • Loopschoenadapters voor op de fiets (zgn. duathlonpedalen)
 • Fietsen in zwembroek / zwembroek met fietszeempje
 • Hardlopen in korte tights of zwembroek
 • Hardlopen met zonnebril / zonneklep
 • Veteradapters / Snelsluiters op de loopschoen / Elastische veters
 • Bidonhouder achter het zadel
 • Piggyback- en Camelback-drinksystemen
 • 90-graden frames / Steilere zithoeken
 • Kromme zadelpen voor voorwaartse zitpositie, Seat-shift systemen
 • Schakelsysteem aan het stuur (o.a. Grip Shift)
 • Prisma-bril
 • Gelvoeding

Verder kan je stellen dat triathlon en duathlon een type sport is die voor grote groepen mensen in principe aantrekkelijk is. Er is, net als in de atletiek, veel variatie in verschillende facetten van de sport: van zeer kort tot ultra-lang, er zijn verschillende combinaties tussen de verschillende disciplines mogelijk (triathlon, duathlon, zwemlopen, aquathlon, wintertriathlon). En alsof dit niet genoeg is, is er ook tussen qua afstand en insteek ‘vergelijkbare’ wedstrijden heel veel variatie: van stadswedstrijden tot wedstrijdjes in het buitengebied, op de weg dan wel geheel of gedeeltelijk off-road. Met andere woorden: er is altijd wel een type wedstrijd te vinden die je bijzonder ligt.

Kort gezegd kunt je stellen dat tri- en duathlon een breed toegankelijke sport is, met een apart karakter voor met name duursporters die zich niet aangetrokken voelen tot het gebruikelijke of het gemiddelde.