Voor deelname aan triathlon- en duathlon-evenementen heb je als deelnemer een licentie nodig. Deze licentie, die wordt uitgegeven door de Nederlandse Triathlon Bond, houdt ondermeer in dat je als deelnemer verzekerd bent tegen onverhoopte calamiteiten die zich onverhoopt bij een wedstrijd kunnen voordoen en die niet gedekt worden door persoonlijke verzekeringen (zoals wettelijke aansprakelijkheid of ongevallen).

Er zijn diverse soorten licenties:

  1. Daglicentie. Voor personen die incidenteel deelnemen aan een triathlon of een duathlon is er de zgn. D-licentie of daglicentie. Deze is, zoals de naam al zegt, alleen geldig op de dag van de wedstrijd. Een daglicentie ‘koop’ je tegelijkertijd met je inschrijving door middel van een extra toeslag van (afhankelijk van de lengte van de wedstrijd) 2,50, 5,00 of 10,00 Euro bovenop het reguliere inschrijfgeld. Daglicenties zijn geldig voor alle evenementen (dus vanaf de sprint tot en met de lange afstand!).
  2. Atletenlicentie. Deze licentie is een heel jaar geldig, en is al voordeliger dan daglicenties voor personen die aan meer dan twee triathlons of duathlons per jaar deelnemen. Met deze licentie mag men deelnemen aan alle evenementen. Bovenop deze licentie kan men zich nog abonneren op ‘Transition’, het orgaan van de NTB en Nederlands enige echte triathlon-magazine.

Als men wil meedingen bij Nederlandse kampioenschappen dan is (naast het hebben van de Nederlandse nationaliteit) het in het bezit zijn van een NTB-atletenlicentie een vereiste. Atleten met een daglicentie kunnen dus geen NK-medailles veroveren.

Als lid van een triathlonvereniging krijgt men vaak een NTB-licentie standaard bij het verenigingslidmaatschap. Ook zijn via een vereniging de kosten voor een licentie goedkoper dan wanneer men een licentie rechtstreeks bij de NTB betrekt.