Het Nederlandse wedstrijdreglement van de NTB kent naast het over-all klassement de volgende leeftijdscategorieën:

Pupillen Ctot en met 7 jaar
Pupillen B8 en 9 jaar
Pupillen A10 en 11 jaar
Aspiranten12 en 13 jaar
Jeugd14 en 15 jaar
Junioren B16 en 17 jaar
Junioren A18 en 19 jaar
Neosenioren20 t/m 23 jaar
Senioren24 t/m 39 jaar (soms omvat de categorie 'senioren' ook die van de neosenioren)
Masters 4040 t/m 44 jaar
Masters 4545 t/m 49 jaar
Masters 5050 t/m 54 jaar
Masters 5555 t/m 59 jaar
Masters 6060 t/m 64 jaar
Masters 6565 t/m 69 jaar
Masters 7070 t/m 74 jaar
Masters 7575 jaar en ouder

De leeftijdscategorie waarin een du- of triatleet in Nederland valt, wordt bepaald door het geboortejaar, en niet de exacte geboortedatum! Bijvoorbeeld: een atleet wordt al als ‘master’ (=veteraan) beschouwd op 1 januari van het jaar waarin hij 40 wordt, ook al is de betreffende atleet pas in december jarig en dus vrijwel het gehele jaar dus feitelijk 39. (Noot: in het buitenland is dit anders, zie het FAQ-artikel over ‘age-groupers’)

Alleen bij de Nederlandse Kampioenschappen (en soms Afdelingskampioenschappen) wordt er verplicht gewerkt met alle bovenstaande officiële leeftijdscategorieën. Voor alle andere wedstrijden is de bovenstaande categorie-indeling een richtsnoer waar men zich niet verplicht aan hoeft te houden om klassementen bij te houden, prijzen ter beschikking te stellen of prijsuitreikingen te organiseren. Zo wordt in de praktijk de seniorencategorie wordt eigenlijk nergens apart bijgehouden, deze wordt gewoon op één hoop geschaard met het overall-klassement. En ook worden bij vrijwel alle wedstrijden meerdere van de bovenstaande categorieën samengevoegd. In de meeste wedstrijden beperkt zich de categorie-indeling dan (naast het overall klassement) tot de junioren (A en B gezamenlijk) en masters 40-49 en 50+.