De beenslag tijdens het zwemmen kost erg veel energie en levert verhoudingsgewijs weinig winst op (85% van de voortstuwingsenergie tijdens de borstcrawl komt uit de armen, tegenover 15% voorstuwing door de beenslag). Je kunt de beenslag in verschillende frequenties uitvoeren. Uit onderzoek blijkt:

  • De betere triatleten gebruiken in de eerste 400 meter van het zwemmen een 6-beat kick, om vervolgens over te gaan op een 2-beat kick. Gebruik van een 6- of 2-beat kick heeft op de Olympische afstand geen invloed op de fietsprestatie.
  • Lange-afstandatleten gebruiken in het algemeen een 2-beat kick (Australische slag).
  • Minder goede zwemmers kunnen helemaal niet varieren met hun beenslag. Bij hen is het gewoon ‘aan’ of ‘uit’. Het is een goed idee om in de winterperiode te trainen met verschillende beenfrequenties.