‘Masters’ is in triathlonland een goed Nederlands woord voor ‘veteranen’, ofwel triatleten die ouder zijn dan 40 jaar. In alle wedstrijden die plaatsvinden onder auspiciën van de Nederlandse Triathlon Bond wordt er naast het over-all klassement ook een apart klassement bijgehouden voor jeugd, junioren en masters. Vaak is er voor deze leeftijdscategorieën ook apart prijzengeld gereserveerd.

De leeftijdscategorie waarin een triatleet in Nederland valt, wordt bepaald door het geboortejaar. Vanaf 1 januari van het jaar waarin de atleet 40 jaar wordt, is hij of zij ‘master’ ofwel veteraan. Deze regeling wijkt overigens enigszins af van de Europese regels, waarin de geboortedatum bepalend is – en dus de exacte leeftijd van de atleet op de wedstrijddag! Zo is het in het verleden voorgekomen dat atleten die op het NK in de categorie 45-50 vielen, op het EK beschouwd werden als 40-45.

In Nederlandse wedstrijden wordt over het algemeen (naast het overall klassement) gewerkt met klassementen voor de volgende leeftijdscategorieën: 14-15 jaar (jeugd), 16-17 jaar (junioren I), 18-20 jaar (junioren II), 21-39 jaar (senioren), 40-49 jaar (masters-40), 50-59 jaar (masters-50) en 60 jaar en ouder (masters-60). Binnen elk van deze leeftijdscategorieën is er uiteraard een uitsplitsing naar mannen en vrouwen.

Alleen op Nederlandse Kampioenschappen (en soms Afdelingskampioenschappen) wordt er gewerkt met masters-categorieën per 5 jaar.