Een normaal fietsframe bestaat uit een aantal buizen die in driehoekige vormen aan elkaar bevestigd zijn. De buis waarop het zadel wordt gemonteerd, wordt de staande buis genoemd. Deze kan onder verschillende hoeken in de rest van het frame verwerkt zijn. De “hoek” die wordt bedoeld, is de hoek die de staande buis maakt ten opzichte van de grond.

Er zijn verschillende standaardhoeken waarmee fietsframes geleverd worden. De meest bekende hoeken zijn 73,5°, 75° en de meer steile hoeken 78° en 80°. Een aantal jaren geleden zag je in het triathlonpeloton zelf fietsen met een zithoek van 90°. De staande buis van deze frames stond dus loodrecht op de grond! Deze laatste trend heeft zich echter niet doorgezet.

Bij enkele fietsfabrikanten kun je een frame op maat laten maken en zelf mede de zithoek bepalen.

Meer informatie