Er wordt geclaimd dat glycerol bepaalde vochtvasthoudende eigenschappen heeft. Daarom wordt het wel eens gebruikt als toevoeging aan voeding/drank in warme wedstrijden. Heeft dat zin en/of is dat verstandig?

Wetenschappers zijn het er niet geheel over eens of de bestaande onderzoeken naar het effect van glycerol goed zijn uitgevoerd. In het algemeen kwamen daar positieve resultaten uit (met name uit Australisch onderzoek).

Toch is gebruik van glycerol niet aan te raden, vanwege de vervelende bijwerkingen voor de vochthuishouding. In extreme gevallen (gebruik van grote hoeveelheid glycerol) wordt zelfs hersenschade gerapporteerd. Het gebruik van glycerol wordt voorlopig dan ook afgeraden.

Meer lezen over voeding?

Wat is het nut van anti-oxidanten?
Wat is orthomoleculaire voeding?
Wat moet ik eten tijdens het sporten?
Voeding en duursport, inleiding in de voedingsleer
Voedingsbestanddelen en prestatie
Voedingstips tijdens lange duurinspanningen