Over het nut van het rekken van spieren (ofwel stretching) lopen de meningen nog steeds uiteen. Wetenschappelijk is de meerwaarde hiervan nog niet aangetoond, echter een averechts effect van rekken is evenmin aangetoond. De huidige inzichten in de inspanningsfysiologie gaan er van uit dat pezen en spieren vatbaarder kunnen zijn voor blessures als ze minder flexibel zijn. Rekoefeningen kunnen je spieren de elasticiteit geven die je nodig hebt om soepel te bewegen. Rekoefeningen behoren daarom (naast inloop-, zwaai- en draaioefeningen) een vast onderdeel te zijn van zowel de warming-up als de cooling-down.

Met een warming-up bereid je je zowel fysiek als mentaal voor op lichamelijke inspanning. Daardoor neemt de kans op blessures aanzienlijk af. Bovendien verbeteren de prestaties en vergroot je het sportplezier! Na afloop van het sporten zorgt de cooling-down ervoor dat je lichaam geleidelijk weer tot rust komt. Hierdoor worden afvalstoffen beter afgevoerd (= minder spierpijn) en herstelt het lichaam sneller en beter.

Je kunt spieren op twee manieren rekken:

  • bij de dynamische manier voer je rekoefeningen licht verend uit. Voorkom echter dat je te krachtig veert, want dan kun je de spier kunt verekken in plaats van rekken.
  • bij de statische methode rekken breng je de spier langzaam op lengte. Deze manier is veiliger en heeft daarom de voorkeur.

De basis van rekoefeningen

  • Rek voorzichtig, zo ver mogelijk als je kunt, maarzonder dat het pijn doet. Houd deze positie 10-30 seconden vast.
  • Denk aan de spier die je rekt, voel de rek.
  • Adem de hele tijd rustig door.
  • Houd de rest van het lichaam ontspannen, dan is het effect het grootst.
  • Als je een looppartner hebt, ga niet vergelijken. Rekken is geen wedstrijd.
  • Na het rekken van een spiergroep moet je ook de tegenwerkende spier stretchen (de antagonisten). Rek dus bijvoorbeeld niet alleen de voorkant van je bovenbeen (quadriceps), maar ook de achterkant (hamstrings).
  • Rek altijd eerst de voorkant van je bovenbeen en daarna pas de achterkant. Dat heeft een beter effect.
  • Wees rug-bewust. Houd je hoofd in het verlengde van je rug.