Sinds een aantal maanden heb ik last van een soort allergie na het zwemmen. Het uit zich hoofdzakelijk in verkoudheid en in die mate dat ik er snachts slecht door slaap en de dag erna me rot nies en constant mijn neus aan het snuiten ben. Tevens heb ik ook regelmatig last van jeuk en een branderige huid. Wie kent dit probleem en is hier wat aan te doen?

Klachten als niesen, verschijnselen aan de luchtwegen en irritaties van het neusslijmvlies na het zwemmen in een zwembad kunnen vaker voorkomen, en kan zich ook na verloop van jaren schijnbaar ineens gaan ontwikkelen. Soms door de mate waarin het zwembad gebruik maakt van ontsmettingsmiddelen als ozon en chloor, soms door onvoldoende ventilatie in het zwembad zelf.

Een probaat middel tegen neus-irritaties is het zwemmen met een neusknijper. Het is even wennen, maar neus-irritaties verdwijnen er geheel of vrijwel geheel mee. Ook het insmeren van de binennkant van je neus met een beetje uiervet schijnt te helpen, al lijkt dat wellicht wel wat omslachtig om voor iedere training te doen.

Een andere ervaringstip is om van je zwemtraining als het kan een koppeltraining te maken: het fietsen of lopen na afloop van het zwemmen zal de (allergische) irritatie veroorzakende reacties doen afnemen.

Wat klachten als een branderige huid of aanverwant betreft: hier is vooralsnog geen kant-en-klare oplossing voor, behalve niet zwemmen in het betreffende zwembad of überhaupt in chlooorhoudend water.