Een wetsuit is voor de meeste atleten een behoorlijke investering. Zeker de soepele wetsuits, en die bevinden zich meteen meestal ook in het hogere prijssegment, zijn kwetsbaar als je ze niet goed behandelt.

Beschadiging tijdens een wedstrijd door toedoen van anderen is uiteraard nooit te voorkomen, maar met de juiste wijze van aantrekken kun je zelf voorkomen dat je zelf de levensduur van je wetsuit nodeloos verkort. Toch zie je voor wedstrijden nog hele volksstammen hun wetsuit ‘mishandelen’ door dit op de meest voor-de-hand-liggende, maar foute, manier te doen.

Essentie van een goede manier van aantrekken van een wetsuit is zo veel mogelijk voorkomen dat je aan het pak trekt vanaf de buitenzijde. Als je het vanaf de binnenzijde doet, heeft dat twee voordelen: (1) je trekt vanuit de ‘mesh’ kant in plaats van rechtstreeks aan het neopreen; en (2) je trekt meestal over twee lagen tegelijkertijd, waardoor je de trekkracht spreidt en dus het neopreen zoveel mogelijk ontziet en ontlast. In het volgende filmpje laten ze dat principe heel goed zien.

Verder nog een aantal andere nuttige tips om zowel het aantrekken te vergemakkelijken als de levensduur van je pak te verlengen:

  • Zorg dat je je nagels zo kort mogelijk geknipt hebt.
  • Als je dan toch aan de buitenzijde wil trekken, pak dan ten minste een dubbele laag vast vanuit je vingertoppen. MAAR. DUS. NOOIT. MET. JE. NAGELS.
  • Verminder de wrijvingsweerstand door je voeten (en later ook je handen) in een dun plastic zakje te doen. Bijvoorbeeld een dun boterhamzakje. Een simpele tip, maar het werkt als een tierelier.
  • Wat ook helpt om het pak beter op zijn plaats te krijgen, is je benen (en armen) vooraf wat insmeren met baby-olie of een specifiek smeermiddel als Bodyglide. Beloof ons één ding: gebruik echter nooit, nooit, nooit, maar dan ook nooit vaseline!
  • Zorg ervoor dat de pijpen van het wetsuit tot aan het kruis goed op hun plaats zitten, voordat je begint aan je torso, de armen en de schouders. Als het kruis van het wetsuit net wat te laag blijft zitten, dan creëer je onnodige rek op de lengte-as van je torso, met verhoogde weerstand in de schouderpartij als gevolg.
  • Zorg ervoor dat je wetsuit goed in je schouder/okselholte is gewerkt en dat daar geen rek op het materiaal staat (tussen schouder en pols). Juist op deze plaats wil je zo min mogelijk hinder en weerstand in je zwemslag!

Hoe krijg je het voor elkaar om (als je het pak eenmaal aan hebt) je mouwen over de hele lengte wat richting schouders op te schuiven – of je pijpen over de hele lengte richting kruis? Dit kan gelukkig nog redelijk makkelijk als je eenmaal in het water bent. Maak met een vinger bij je pols wat ruimte bij het manchet van het wetsuit en stoot vervolgens je arm vervolgens onder water uit. Je hele mouw vult zich met een waterfilm en nu kun je de hele mouw keurig èn bijna wrijvingsloos verschuiven zodat de mouw zonder rek tussen schouder en pols zit zoals deze hoort te zitten. En met iets meer kunst- en vliegwerk kun je datzelfde trucje ook toepassen bij de pijpen.