Een wetsuit is niet alleen een kostbaar triathlon-attribuut, het is ook kwetsbaar. Zeker de soepele wetsuits (en dat zijn meestal ook de duurste) zijn kwetsbaar als je ze niet goed behandelt.

Dagelijks onderhoud

  • Goed onderhoud begint al met het aantrekken. Dit om beschadiging zoveel mogelijk te voorkomen. Je kunt je wetsuit het beste ‘van binnenuit’ aantrekken. Dus: keer je pak binnenstebuiten, en trek eerst van binnenuit je pak over je onderbenen. Trek zonodig het pak op zodat de pijpen op de voor jou juiste hoogte boven je enkel zitten. Trek daarna de pijpen verder op naar je kruis. Doe daarna op dezelfde wijze je armen, waarna je het pak over je schouders trekt en de rits / nek kan sluiten. Op die manier trek je je pak op vanuit de binnenzijde van het materiaal en trek je dus met name aan de ‘mesh’-bekleding aan de binnenzijde en niet rechtstreeks aan het neopreen!
  • Zorg ervoor dat bij het aantrekken je vingernagels kort geknipt zijn. Het aantrekken van een pak met lange nagels veroorzaakt al snel een klein halvemaan-scheurtje (fingernail-cut) in het neopreen. De kans hierop is het grootst als je pak bij het aantrekken uit je vingers schiet.
  • Gebruik baby-olie (geen vaseline!) om schuurplekken in bv. je nek tegen te gaan. Vaseline kan het materiaal op den duur aantasten, en daarnaast trekt het in het neopreen waardoor het op die plaats niet meer te lijmen valt bij reparaties. Je kunt de baby-olie ook gebruiken op onderarmen en onderbenen, zodat je pak makkelijker aan- en uittrekt.
  • Spoel na elke training in binnen- en/of buitenwater je wetsuit goed uit met schoon water. Hang je wetsuit daarna (binnenstebuiten) te drogen op een hanger met een brede rug op een plaatsje in de schaduw – niet in direct zonlicht!
  • Gebruik je je wetsuit langere tijd niet (ca. 1 maand), laat deze dan niet op een hanger hangen maar vouw deze voorzichtig op. Niet in de lengterichting vouwen, maar eerst armen kruisen over de borst, daarna de benen naar de hals vouwen en het geheel nog een keer vouwen. Eventueel stop je bij de twee vouwen in de lengterichting er keukenrollen tussen, zodat de vouwen ‘rond’ blijven.

Reparaties

  • Fingernail-cuts (zie hierboven) zijn eenvoudig te herstellen met zachte PVC-lijm of flexibele neopreenlijm. Dergelijke beschadigingen kun je het beste zo snel mogelijk na constatering zelf repareren. Dit om te voorkomen dat zo’n klein scheurtje bij de volgende aantrekbeurt verder uitscheurt.
    Hoe repareer je een fingernail-cut? Vouw met je vingers het scheurtje open, en breng de lijm aan op beide zijden van de scheur. Wacht vervolgens totdat de lijm aan het drogen is (conform de gebruiksaanwijzing van de lijm), en vouw dan het scheurtje weer dicht. Druk vervolgens beide zijden goed tegen elkaar aan.
  • Grotere scheuren en beschadigingen op naden kunnen het beste door gespecialiseerde bedrijven gerepareerd worden. Je leverancier (of anders een surf/duikshop in de buurt) weet vaak wel een goed adres.