De ITU heeft voor de internationale topwedstrijden een aantal strenge bepalingen met betrekking tot de wedstrijdkleding, zowel voor de elite-atleten als voor de age-groupers. Deze bepalingen zijn met name van toepassing op wedstrijden binnen de ETU- en ITU-topcircuits, en op de EK’s en WK’s.

Wedstrijdtenues moeten liefst ééndelig zijn, en als ze tweedelig zijn dan moeten beide delen elkaar overlappen. Daarnaast moet een eventuele rits aan de achterzijde zitten en deze mag maximaal 30 cm lang zijn.

Bij deelname aan een EK of WK (als age-grouper) zijn er speciale kledingvereisten. Met name betekent dit dat op de voor- en achterzijde in het groot “NED” dient te staan in een formaat dat drie keer groter is dan eventuele sponsorlogo’s. Ook dient het ITU-logo op de kleding te staan, alsmede de achternaam van de deelnemer. De kleuren van het tenue bij deelname aan EK’s en WK’s moet gelijk zijn aan de kleuren die de elite-atleten dragen. Veelal is het nationale tenue voor deelname aan EK’s en WK’s via de NTB te koop.

Meer informatie is te vinden op de ITU-site onder ‘Uniform Rules for Age-Group Athletes’

Voor de wedstrijden in Nederland geldt een soepeler regime ten aanzien van kleding. In principe is alle normale wieler-/loop-/triathlonkleding toegestaan. De rits mag dus ook aan de voorzijde zitten. Belangrijkste voorwaarden zijn dat men niet met ontbloot bovenlijf mag lopen of fietsen, en dat de kleding op correcte wijze dient te worden gedragen.
Ritsen aan de voorzijde zijn dus ook toegestaan, en deze mogen tot ca. 10 cm worden opengeritst bij warm weer. Aan de finish moet de kleding wel correct dichtgeritst gedragen worden.