Laten we beginnen te stellen dat drinken en eten bij duursport erg belangrijk zijn. En hoe langer de afstand wordt, hoe groter dat belang is! Dit omdat een gebrek aan energie en dehydratie (uitdroging) de belangrijkste factoren van uitputting zijn bij lange duurinspanningen. Daarbij zijn het waarschijnlijk ook snel onderschatte factoren.

Drinken tijdens training / wedstrijden:

  1. Drink, drink, drink waar je maar kan. Tijdens het sporten kan je nauwelijks teveel vocht binnen krijgen. En drink je te weinig en krijg je dorst, dan is het al te laat.
    Je lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Het is essentieel in de spierstofwisseling, en zuurstofaanvoer via het bloed. Je verliest tijdens het sporten veel vocht. Iedere procent gewichtsvermindering door vochtverlies resulteert in 10% vermindering van je prestatie. En uit onderzoek is gebleken dat het lichaam maximaal maar zo’n 750 ml per uur kan opnemen.
    Veel drinken dus. Voor de start al zoveel,dat je urine bijna de kleur van kraanwater heeft. Drink tijdens de wedstrijd minstens bij elke drinkpost. Water is altijd prima, maar bij langere wedstrijden moet je ook letten op je mineralen- en energie-inname.
  2. Sportdranken kunnen qua samenstelling enorm van elkaar verschillen, en de ene persoon is daar (zeker tijdens het sporten) gevoeliger voor dan de ander. Zorg ervoor dat je van tevoren weet of je lichaam tijdens het sporten goed reageert op de sportdrank die je tijdens de wedstrijd zal gebruiken (of die door de organisatie verzorgd wordt). Het zou natuurlijk zonde zijn als een half jaar training door het over het hoofd zien van zo’n detail voor niets is geweest. Drink daarom in principe tijdens een wedstrijd alleen wat je reeds tevoren tijdens een training hebt uitgeprobeerd. Met name langere trainingen (en in het bijzonder langere fiets-loop combinatietrainginen) zijn daarvoor het meest geschikt.
    Als je weet dat je maag tijdens inspanning een bepaalde sportdrank slecht verdraagt, en je doet mee aan een wedstrijd waar dat geschonken wordt, drink dan alleen water, laat eigen drank neerzetten op posten, of door een eigen verzorger aanreiken.
  3. Neem bij elke verzorgingspost de gelegenheid om te drinken. Iedereen die dat niet doet, haal je voor de finish gegarandeerd weer in! Ga na een drinkstop niet versnellen in een poging om de ‘verloren tijd’ weer in te lopen. Houd je aan je (juiste) tempo.
  4. Het belangrijkste is het drinken na afloop. Er is altijd veel aandacht voor drinken voor en tijdens de wedstrijd (verzorgingsposten vol met reclamedrank). Maar veel (!!) drinken zowel meteen na de finish, maar ook nog dagen daarna, is heel belangrijk voor het herstel. Je lichaam heeft dan extra water nodig.