Historische winst bij WK Wintertriathlon

EIDSVOLL (NOR) – Voor het eerst in de geschiedenis van het WK Wintertriathlon is de winst naar een niet-Europeaan gegaan. Bij de vrouwen ging een Amerikaanse, Rebecca Dussault, met het goud strijken. De Noorse gastheren bleven met lege handen staan, want net als bij de dames ging ook bij de heren het goud niet naar de Noren. Kersverse Europees Kampioen Andreas Svanebo pakte een week na zijn EK-winst ook de wereldtitel.

Dussault haalde vorig jaar al een bronzen plak bij het WK. Dit jaar leidde ze de wedstrijd van start tot finish. Tijdens het hardlopen nam ze al afstand van het veld samen met haar landgenote, en de nummer drie van het EK vorige week, Emma Garrard. In de eerste wissel hadden ze al een kleine minuut op titelverdedigster Carina Wasle. In de tweede fietsronde sloeg het noodlot voor Garrard toe; een lekke band doorkruiste haar kampioenschapsaspiraties. Dussault kreeg nog gezelschap van de Russische Yulia Surikova, maar kon in de laatste ronde een klein gaatje forceren. Surikova werd later nog gediskwalificeerd vanwege het aannemen van voeding buiten de coachzone. Een minuut na Dussault wissel kwamen Hanne Trønnes, Wasle en (zo’n 30 seconden later) de verse Noorse Europees Kampioene Marthe Myhre in de wissel. Dussault, die in 2006 nog actief was bij het langlaufen actief op de Olympische Winterspelen en dit jaar zich net niet wist te kwalificeren, kon op de latten de concurrentie ruim de baas, en twee minuten na haar pakte Tatiana Charochkina het zilver; de Noorse eer werd gered met brons voor Trønnes.

Bij de heren waren vooraf alle ogen al gevestigd op Svanebo, en hij maakte zijn favorietenrol meer dan waar. Al hadden de Noren uiteraard gehoopt op tweevoudig oud-wereldkampioen Arne Post of regerend kampioen Tor Halvor Bjørnstad. Svanebo’s zegetocht begon na de eerste mountainbike-ronde. Bjørnstad moest genoegen nemen met zilver, Post miste net het podium.

UITSLAGEN 
WK WINTERTRIATHLON EIDSVOLL (NOR)

MANNEN ---------------------------------
 1 Andreas Svanebo    SWE 1:09:40
 2 Tor Halvor Bjørnstad NOR 1:10:20
 3 Pavel Andreev     RUS 1:10:22
 4 Arne Post       NOR 1:10:43
 5 Daniel Antonioli   ITA 1:11:17
 6 Konstantin Lavrentyev RUS 1:12:17
 7 Sigi Bauer      AUT 1:12:29
 8 Tor-Atle Fuglerud   NOR 1:12:59
 9 Markus Rothberger   AUT 1:13:04
10 Evgeny Kirillov    RUS 1:13:35

VROUWEN --------------------------------
 1 Rebecca Dussault   USA 1:19:47
 2 Tatiana Charochkina  RUS 1:21:34
 3 Hanne Trønnes     NOR 1:21:40
 4 Marthe Myhre     NOR 1:21:40
 5 Olga Vostrukhova   RUS 1:24:29
 6 Ksenia Chernykh    RUS 1:24:42
 7 Emma Garrard     USA 1:24:47
 8 Sarka Grabmullerova  CZE 1:25:19
 9 Tove Andersen     NOR 1:26:14
10 Camilla Hott Johansen NOR 1:26:42

Bronnen:
International Triathlon Union