Britten grote winnaars bij WK Neosenioren

GOLD COAST (AUS) – De Britten zijn het WK al goed begonnen. Bij de wedstrijd voor de neosenioren waren de plaatsen één, twee en vier voor de Britse dames Hollie Avil, Jodie Stimpson en Vicky Holland. Bij de heren ging het goud naar de Duitser Franz Löschke; landgenoot Jonathan Zipf eindigde als vijfde. Jan van Berkel eindigde anoniem als 35e.

In zijn eerste jaar als senior pakte Löschke dus meteen een grote tital. Hij was de snelste op het slotonderdeel, nadat hij eerder bij het zwemmen de slag gemist leek te hebben. Löschke wist echter samen met James Seear, de latere nummer twee, de achtervolgende groep tot snelheid te manen. Hierdoor wisten ze weer terug bij de kop te komen. Eenmaal in de loopschoenen wisten de twee, samen met Joao Pereira en Tony Dodds, de rest snel af te schudden. Löschke had van de vier nog het beste eindschot en wist in de laatste loopronde zijn drie concurrenten af te schudden.

Bij de vrouwen zorgden het Britse smaldeel voor een kleine sensatie door al meteen na het zwemmen met zijn drieën voorin te zitten. In een groepje van acht wisten ze op de fiets vooruit te blijven en met drie minuten voorsprong te wisselen. De drie Britse dames gebruikten hun numerieke overmacht in de kopgroep maximaal en sprongen meteen na de wissel weg en maakten het tempo hard op het slotonderdeel. Holland moest na zeven km het tempo laten gaan en zag de Canadese Paula Findlay langszij komen, maar Avil en Stimpson konden niet meer bedreigd worden. Voor Avil was het haar tweede grote zege, na haar wereldtitel bij de junioren in 2007. “Misschien dat de wereldtitel bij de senioren de volgende is, maar dat duurt misschien nog een paar jaar”, aldus de uitzinnige Britse.

UITSLAGEN 
WK TRIATHLON NEO's GOLD COAST (AUS)

MANNEN -----------------------------
 1 Franz Löschke  GER 1:46:19
 2 James Seear   AUS 1:46:25 
 3 Joao Pereira  POR 1:46:32 
 4 Tony Dodds   NZL 1:46:39 
 5 Jonathan Zipf  GER 1:46:41 

VROUWEN ----------------------------
 1 Hollie Avil   GBR 1:56:38
 2 Jodie Stimpson GBR 1:57:01 
 3 Paula Findlay  CAN 1:57:15 
 4 Vicky Holland  GBR 1:57:30
 5 Yuliya Sapunova UKR 1:59:48 

Bronnen:
International Triathlon Union
World Championships Final, Gold Coast (AUS)