Alistair Brownlee wordt wereldkampioen in stijl

GOLD COAST (AUS) – Het Britse feestje gaat voorlopig even door. Na de dubbele winst bij de neo’s heeft zaterdag Alistair Brownlee zijn seizoen in stijl afgesloten en de wereldtitel gepakt met een klinkende – vijfde – overwinning in de World Championships Series. Dit tot grote vreugde van de op het gastland na grootste triathlonploeg – de Britten waren met liefst 408 atleten vertegenwoordigd in Gold Coast.

Foto: Champagne voor de winnaar (foto: ITU Media)

De pas 21-jarige Brit was net als vier keer eerder dit seizoen oppermachtig. Alleen Javier Gomez kon zijn spoor enigszins volgen, maar moest capituleren in de laatste kilometer. Zoals verwacht werd, werd de finalewedstrijd een tactische race, waarbij bij het zwemmen iedereen bij elkaar bleef, alsook bij het fietsen. Alleen Bruno Pais en Danylo Sapunov waagden in de slotfase van het fietsen nog een poging om weg te komen, en ze kregen Matt Reed en Paul Tichelaar mee. Met zo’n vijftig seconden voorsprong konden ze wisselen, maar hadden daarna geen antwoord meer op de horde ontketende atleten achter hen. Ondanks een matige wissel wist Brownlee al vroeg tijdens het lopen de kop te pakken, waarbij Gomez en Jan Frodeno wisten aan te sluiten. Laatstgenoemde kon het hoge tempo echter niet lang volgen, waarna Gomez en Brownlee het onderling verder uitvochten tot aan de laatste kilometer.

“Vandaag was de zwaarste wedstrijd van alle tot nu toe, ik ging echt dood tijdens het lopen”, aldus de kersverse wereldkampioen. “Gomez heeft mij bij het EK verslagen, dat is een kleine smet dit jaar, maar er is momenteel niemand blijer dan ik. Als iemand mij aan het begin van dit jaar had gezegd dat ik vijf topwedstrijden zou winnen, dan had ik hem weggehoond.”

UITSLAGEN 
WK TRIATHLON GOLD COAST (AUS)

MANNEN -----------------------------
 1 Alistair Brownlee  GBR 1:44:51
 2 Javier Gomez     ESP 1:44:57
 3 Jan Frodeno     GER 1:45:21
 4 Maik Petzold     GER 1:45:25
 5 Courtney Atkinson  AUS 1:45:27 
 6 Dmitry Polyansky   RUS 1:45:29 
 7 Steffen Justus    GER 1:45:30 
 8 Simon Whitfield   CAN 1:45:31 
 9 Laurent Vidal    FRA 1:45:37 
10 Alexander Brukhankov RUS 1:45:38 

Bronnen:
International Triathlon Union
World Championships Final, Gold Coast (AUS)