Ironman Lanzarote wederom voor Jammaer en Bayliss

LANZAROTE (ESP) – De Belg Bert Jammaer en de Britse Bella Bayliss hebben – net als vorig jaar – de Ironman op Lanzarote op hun naam geschreven. Er waren Nederlandse topklasseringen voor Irene Kinnegim (zesde) en Chris Brands (tiende). Heleen bij de Vaate, vorig jaar nog tweede achter Bayliss, was graag de strijd met haar aangegaan, maar had vooraf al moeten besluiten na 12 kilometer lopen uit te stappen ten bate van het herstel van de voetblessure die haar afgelopen maanden parten speelt.

Jammaer verraste vorig jaar met zijn eerste grote zege, maar de titelprolongatie van dit jaar was zo mogelijk een nog grotere prestatie. In een zeer sterk veld voelde hij van start tot finish de grote druk van de concurrentie. Tijdens het zwemonderdeel, dat werd geleid door de echtgenoot van de winnares, Stephen Bayliss, wist Jammaer zich goed te handhaven in een kopgroep van 6 met o.a. ook de Nederlander Dave Rost. Tijdens het fietsonderdeel nam de Belg afstand van zijn voornaamste concurrenten, maar was het voormalig winnaar Ain-Alar Juhanson die met de snelste fietstijd van de dag de leiding overnam. De honderd kilo zware Est viel tijdens het lopen terug waardoor Jammaer de leiding in handen kon nemen. Om te winnen moest hij echter zeer diep in zijn reserves tasten want de ervaren Duitsers Stefan Vuckovic en Olaf Sabatschus zorgden voor continue druk door steeds iets van hun achterstand af te halen. Uiteindelijk hield Jammaer bijna drie minuten over aan de finish voordat hij van geluk en uitputting gestrekt op het asfalt ging.

Chris Brands zette een prima prestatie neer door een zeer constante race te draaien. Op zijn favoriete fietsonderdeel klom hij op naar plek zes, waarna hij tijdens het lopen zich nog net in de top-tien wist te handhaven. Dave Rost had zich ook een top-tien ten doel gesteld, maar was met een zeventiende plaats als resultaat minder tevreden. Bram van den Bergh werd 21e bij de profs.

In de damesrace werd tijdens het zwemmen geleid door de Amerikaanse Hillary Biscay, waarna nieuwkomer Rachel Joyce uit Groot-Brittanië op de fiets snel de leiding overnam. De sterkste fietsprestaties werden echter achter haar neergezet door de mindere zwemsters Michaela Giger uit Zwitserland en Heleen bij de Vaate, die op respectievelijk de tweede en derde plaats wisselden richting het looponderdeel. Winnares Bayliss zat daar kort achter en stelde al in de eerste van vier looprondes snel orde op zaken door de leiding stevig in handen te nemen en haar voorsprong groeide alleen nog maar waardoor de overwinning geen moment in gevaar kwam. Irene Kinnegim legde net als Chris Brands tijdens het fietsonderdeel de basis voor haar goede klassering. Alleen Hilary Biscay wist haar tijdens het lopen nog te passeren waardoor ze uitkwam op plaats zes in alweer haar derde Ironman van het jaar.

UITSLAGEN 
IRONMAN LANZAROTE (ESP)

MANNEN -----------------------------
 1 Bert Jammaer    BEL 8:54:03
 2 Stefan Vuckovic  GER 8:57:16
 3 Olaf Sabatschus  GER 8:59:02
 4 Gregorio Morales  ESP 9:01:05
 5 Stephen Bayliss  GBR 9:02:14
 6 Scott Neyedli   GBR 9:04:28
 7 Ain-Alar Juhanson EST 9:05:12
 8 Sergio Marques   POR 9:08:37
 9 Joseph Spindler  GER 9:13:16
10 Chris Brands      9:16:00

VROUWEN ----------------------------
 1 Bella Bayliss   GBR 9:54:57
 2 Rachel Joyce    GBR 10:15:04
 3 Michaela Giger   SUI 10:15:40
 4 Kathrin Paetzold  GER 10:18:58
 5 Hillary Biscay   USA 10:28:44
 6 Irene Kinnegim    10:32:12
 7 Tara Norton    CAN 10:36:58
 8 Nicole Woysch   GER 10:46:18
 9 Catherine Houseaux FRA 10:56:35
10 Beatrix Blattmann SUI 11:11:19

Bronnen:
Rob de Hooge