Winst voor Feike Loots en Sione Jongstra in Groningen

GRONINGEN – Feike Loots heeft zaterdag in de wintertriathlon van Groningen succesvol de concurrentie in de vorm van erkende wintertriatleten als Martin Veenhuizen, Fokke Stoel en Kurt van de Nes van zich af weten te houden. Frank de Graaf, vorig jaar vierde in Groningen, wist dit jaar twee plaatsen hoger te eindigen en daarmee het zilver te pakken. Bij de vrouwen ging de winst onbedreigd naar Sione Jongstra, nadat Evi van Ekris alsnog koos voor de sprintafstand.

De Graaf begon net als vorig jaar de wedstrijd voortvarend en nam tijdens het looponderdeel al een ruime marge. Op één minuut volgde Henry Perdok; Loots en Stoel moesten vervolgens nog een minuut toegeven. Op de fiets werden de kaarten definitief geschud. Loots nam afstand van iedereen, passeerde De Graaf en wist al met enige marge op de ijsbaan te arriveren. Waarbij de bijna ijzeren wetmatigheid van de wintertriathlon in werking trad: degene die als eerste het ijs op komt, wint. En zo geschiedde. Loots sloot met een ronde voorsprong aan bij De Graaf, liet daarna niet meer los en trok daarmee de winst naar zich toe. Van de Nes wist op de schaats nog wat tijd terug te snoepen en stootte daarmee Veenhuizen van het podium.

Bij de vrouwen had Jongstra al na het lopen een enorme voorsprong opgebouwd, en die liep daarna geen gevaar meer. Achter haar streden Geke Venema en Jacqueline de Nooij om de overgebleven podiumplaatsen. De Nooij had na het lopen zo’n vier minuten marge op Venema, maar de Friezin wist vervolgens op de fiets de rollen om te draaien en kon op de schaats haar voorsprong vasthouden.

Op de korte afstand ging de winst naar Evert-Jan Veldkamp. Achter hem wisten de junioren Jorrit Pepping en Kevin Lek na een stevig onderling gevecht met een minimaal verschil de plaatsen twee en drie te bemachtigen. Evi van Ekris leidde op de korte afstand bij de vrouwen de wedstrijd van start tot finish.

UITSLAGEN 
WINTERTRIATHLON GRONINGEN

MANNEN -----------------------------
 1 Feike Loots      2:27:42 
 2 Frank de Graaf     2:28:05 
 3 Kurt van de Nes    2:30:55 H40
 4 Martin Veenhuizen   2:32:19 H40
 5 Fokke Stoel      2:35:35 
 6 Jan Rongen       2:37:42 
 7 Marcel ten Wolde    2:38:34 
 8 Bart van der Wal    2:41:24
 9 Simon Kok       2:42:16 H40
10 Piet van Tol      2:44:41 H40

VROUWEN ----------------------------
 1 Sione Jongstra     2:52:24
 2 Geke Venema      2:58:25 D40
 3 Jacqueline de Nooij  2:59:54 D40
 4 Marion Visser     3:16:38 D40

Bronnen:
Jorrit Pepping
Wintertriathlon Groningen