Nieuwe studenten-triathlonvereniging in Maastricht

MAASTRICHT – Nederland is weer een studenten-triathlonvereniging rijker. Na Eindhoven, Enschede, Groningen, Delft en Nijmegen kent nu ook Maastricht een triathlonclub speciaal voor studenten. In de triathlonprovincie van Nederland is donderdag de Maastrichtse Studenten Triathlon Vereniging ‘Ferro Mosae’ opgericht. De naam is zowel een verwijzing naar de Maas (Mosae) als naar de Ironman (Ferro). Met Bas Diederen als trainer is de vereniging ambitieus om studenten en andere jonge mensen in contact te brengen met duathlon en triathlon.

De vereniging is opgericht naar het voorbeeld van Tritanium in Groningen en Aloha in Enschede. Deze verenigingen was Nick Zwartjes tijdens zijn studie tegengekomen en zodoende besmet geraakt met de sport. Voor zijn specialisatie tot huisarts belandde hij in Maastricht en was vooral verbaasd over het feit dat een provincie met zoveel goede triatleten geen studententriathlonvereniging
heeft.

Samen met twee andere sporters uit Maastricht – atleet Luuk Janssen en wielrenner/triatleet Maarten van Kooij – werd in oktober vorig jaar besloten Ferro Mosae op te richten. Met adviezen van Bas Diederen en Jan Manenschijn (Tritanium) de ideeën verder uitgewerkt. Het geluk voor de initiatiefnemers was dat Diederen zich kort geleden vanuit de Universiteit Maastricht op zijn trainerscarrière is gaan richten. Voor een jonge studentensportvereniging is Diederen met zijn topsportcarrière en zijn binding met de universiteit een ideale trainer.

De vereniging wil het komend seizoen 5-6 trainingen per week gaan aanbieden. De beide looptrainingen worden verzorgd door Diederen en vinden plaats op en rond de atletiekbaan in het Jekerdal. Deze trainingen worden gecombineerd met de trainingen van de atleten van UROS. Diederen begeleidt ook de fietstraining op woensdagmiddag. De heuvels in zuid-Limburg bieden uitgelezen trainingsmogelijkheden en door de training te combineren met de wielrenners van Dutch Mountains is het niveau mooi breed. Het schaarse badwater in Maastricht brengt nog wat moeilijkheden met zich mee. De zwemtrainingen vinden plaats in de Dousberg in Maastricht en staan voorlopig onder leiding van de trainers van Tiburon. Deze trainingen worden zeer druk bezocht en sluiten nog niet helemaal aan bij de wensen van Ferro Mosae. Voor komende studiejaar is dit nog het belangrijkste verbeterpunt.

Eind deze zomer wil Ferro Mosae een laagdrempelig toegankelijke wedstrijd organiseren om naamsbekendheid en leden te verwerven. Meest waarschijnlijk wordt dit een zwemloop. De doelstelling is om in 2010 een volwaardige triathlon te organiseren.

De komende maanden zullen gebruikt worden om het ledenaantal uit te breiden en de trainingsfaciliteiten te optimaliseren. Ook de club-website is momenteel in aanbouw en zal in april verrijzen onder http://www.ferromosae.nl. De clubkleuren zullen zwart/wit zijn.

Bronnen:
Nick Zwartjes