Hawaii: Wellington op herhaling, Van Vlerken tweede

KAILUA-KONA (USA) – De dertigste Ironman triathlon van Hawaii is zaterdag gewonnen door Craig Alexander en de Chrissie Wellington. De Britse prolongeerde haar titel, ondanks een lekke band waar ze tien minuten mee verloor. Yvonne van Vlerken schreef bij haar debuut geschiedenis met een tweede plaats. Het was zestien jaar geleden dat Nederland voor de eerste en laatste maal een podiumplaats op Hawaii haalde. Toen werd Thea Sybesma derde, overigens maar vijf minuten langzamer dan Van Vlerken nu.

Foto: Een uitzinnige Yvonne van Vlerken zet de beste Nederlandse prestatie ooit in Hawaii neer (foto: Matthias Popp).

Tijden zeggen niet veel op de zware Ironman. Van Vlerken is officieus wereldrecordhoudster sinds deze zomer (8.45.48 in Roth), maar wist ook wel dat ze aan Wellington een zware dobber zou krijgen. Bovendien was ze nog niet eerder in actie geweest in de moeder aller triathlons. Wellington overrompelde vorig jaar al iedereen bij haar debuut, overklaste al haar tegenstanders eerder dit seizoen op het WK in Almere en op Hawaii ging het al niet anders. Daar kon zelfs een losse spaak, die in haar band terecht kwam niets aan veranderen al had ze wel de hulp van triatlete Rebekah Keat nodig, want de vulpatronen van de Britse, dit seizoen ongeslagen, weigerden dienst. Wellington lag op dat moment al vijf minuten voor op de concurrentie. Met een achterstand van vijf minuten op de AUStralische Belinda Granger stapte ze vervolgens weer op om het euvel nog voor de marathon begon goed te maken. Met vier minuten voorsprong op Granger en iets meer op Van Vlerken begon de marathon, die ze als een lange triomftocht beleefde. Wellington kwam een kwartier eerder over de streep dan Van Vlerken, die al vroeg in de marathon de tweede plaats overnam maar later wel de hete adem van de Duitse Wallenhorst in de nek voelde. De snelste fietstijd was wel voor de door de Amerikanen tot nieuwe Flying Dutchwoman bestempelde atlete uit Krimpen aan de IJssel. Dat was ook nodig om terug in de wedstrijd te komen, want na het zwemmen noteerde Van Vlerken nog een achterstand van twaalf minuten op Wellington. Twee andere Nederlandse triatletes finishten bij de bovenste dertig. Heleen bij de Vaate, die tevoren ook een top tienklassering werd toegedicht, bleef daar een eind vandaan.

Bij de mannen was het regelmatig stuivertje wisselen aan de top. De Amerikaan Andy Potts en de Fransman Benjamin Sanson zwommen voor het parcoursrecord op dat onderdeel, maar bleven er twee minuten boven. Op de fiets stoomde de Deense brok dynamiet Thorbjorn Sindballe opnieuw naar voren, maar hij moest die inspanning bij 30 graden Celsius en venijnige wind snel bekopen op de marathon. Eerst liep tweevoudig winnaar Normann Stadler hem voorbij. De Duitser had door blessures twee jaar geen Ironmans kunnen doen, maar leek in vorm. De Spanjaard Eneko Llanos bleef op het vinkentouw. Halverwege de marathon kwamen uit de achterhoede nieuwe namen naar voren, met Craig Alexander voorop. Even lag Llanos aan de leiding, maar ‘Crowy’ stak hem resoluut voorbij. Vorig jaar debuteerde Alexander nog met een tweede plaats achter zijn landgenoot Chris McCormack, die dit jaar met een gebroken schakelkabel uitviel. Alexander is na Greg Welch en McCormack de derde Australiër die IM Hawaii wint. Hij is wel de eerste triatleet, die zowel wereldkampioen op de Ironman als op de Half Ironman wordt. Llanos hield stand op twee en de Belg Rutger Beke keerde nog helemaal vooraan terug met de derde podiumplaats. De Nederlandse mannen vervulden een bescheiden rol: Cees Colijn was de beste op een 153e plaats. Parcoursrecords werden niet gebroken. Chrissie Wellington liep met 2.57 uur wel de snelste marathon ooit bij de vrouwen op Hawaii.

UITSLAGEN 
IRONMAN HAWAII (USA)

MANNEN -----------------------------
 1 Craig Alexander   AUS 8.17.45
 2 Eneko Llanos     ESP 8.20.50
 3 Rutger Beke     BEL 8.21.23
 4 Ronnie Schildknecht SUI 8.21.46
 5 Cameron Brown    MZL 8.26.17
 6 Patrick Vernay    NCA 8.30.23
 7 Andy Potts      USA 8.33.50
 8 Matthias Hecht    SUI 8.34.02
 9 Michael Lovato    USA 8.34.47
10 Eduardo Sturla    ARG 8.36.53

Cees Colijn         9.40.55
Richard van Diesen      9.45.26
Gosse Beerda         9.47.20
Jan Blokland         9.59.33
Harald van Rijn       10.06.53
Thomas Naasz        10.24.35
Rob Steegink        10.53.21
Edward Mahieu        10.55.32
Mink Zijlstra        11.04.14

VROUWEN ----------------------------
 1 Chrissie Wellington GBR 9.06.23
 2 Yvonne van Vlerken    9.21.20
 3 Sandra Wallenhorst  GER 9.22.52
 4 Erika Csomor     HUN 9.24.49
 5 Linsey Corbin    USA 9.28.51
 6 Virginia Berasategui ESP 9.29.15
 7 Bella Comerford   GBR 9.34.08
 8 Gina Ferguson    NZL 9.36.53
 9 Gina Kehr      USA 9.37.06
10 Dede Griesbauer   USA 9.39.53

Irene Kinnegim       10.10.38
Heleen bij de Vaate     10.12.00
Cornelia Roth        11.33.25
Mirjam Weerd        11.39.00
Trijnie Roozendaal     13.58.02

Bronnen:
Wim van den Broek, NTB-Persdienst
Ironman Live