Rutger Beke verliest rechtzaak tegen dopinglabs

LEUVEN (BEL) – Rutger Beke heeft nul op het rekest gekregen in de door hem aangespannen rechtszaak tegen de dopinglaboratoria van Gent en Keulen. Door een positieve dopingtest in 2004 kon de Leuvenaar een jaar niet deelnemen aan wedstrijden. Hij werd in 2005 vrijgesproken van EPO-gebruik en daarom eiste hij vervolgens 185.000 euro van de betrokken labs en van het WADA, de wereld-antidopingautoriteit. De rechter verklaarde de klacht tegen de labs nu ongegrond. De klacht tegen het WADA is wèl gedeeltelijk gegrond verklaard.

Als gevolg van het verliezen van de zaak tegen de laboratoria is Beke nu veroordeeld in de gerechtskosten; drie maal 6.666 euro te betalen aan de Gentse universiteit, de Sporthogeschool van Keulen en het Keulense diensthoofd Wilhelm Schanzer, de respectievelijke verantwoordelijken van de antidopinglaboratoria. Omdat het WADA gebrekkig communiceerde naar de dopinglaboratoria, is Beke daarvoor een morele schadevergoeding van 2.500 euro toegewezen. WADA moet Beke ook 3.000 euro gerechtskosten betalen omdat de tegenklacht tegen Beke ongegrond verklaard werd.

Bronnen:
De Morgen