Sterk deelnemersveld tijdens SABIC Triathlon Stein

STEIN – Op zaterdag 21 en zondag 22 gaat in Stein het triathlonspektakel weer van start in de haven van Stein, met dit jaar liefst twee NK’s. De organisatie mag rekenen op een sterk deelnemersveld bij zowel het NK Olympische Afstand op zaterdag 21 juni en het NK Lange Afstand op zondag 22 juni.

Bij het NK Olympische Afstand staan bij de mannen kanshebbers als Sander Berk, titelverdediger Bas Diederen, Youri Severin en Luc van Es aan de start. Diederen werd de afgelopen drie jaar Nederlands Kampioen in Stein. Berk is verzekerd, na een zwaar kwalificatietraject, van deelname aan de Olympische Spelen. In deze periode doet hij nog maar weinig wedstrijden, trainen en voorbereiden staan voorop, maar het NK in Stein staat op zijn lijstje. Hier wil Berk zich voor één van de laatste keren tonen aan het Nederlandse volk en liefst met een NK-titel op zak afreizen naar Beijing.
Martijn Dekker en Gerbert van de Biggelaar zijn de te kloppen mannen in de categorie neosenioren. Beiden nemen sinds eind vorig jaar deel aan het project in het Nationaal Triathlon Trainingscentrum in Sittard, waar jonge veelbelovende triatleten voltijds trainen, met als ultieme doel de Olympische Spelen van 2012.

Bij de vrouwen steekt één deelneemster boven de rest uit, Birgit Berk uit Maastricht. Berk, zus van Sander Berk, werd de afgelopen twee jaar Nederlands Kampioen in Stein. Naast Berk is Eva Janssen een belangrijke kanshebber op de titel.

Grote favorieten bij de SABIC Stayer Sprint voor jeugd en junioren is bij de meisjes Maaike Caelers, onlangs achtste op het WK in Canada, alsmede Tim Dullaart (dertiende). Ook Lesley Derks en Jesper van Arkel moeten tot de favorieten worden gerekend.

Een dag later bij het NK Lange Afstand staan ook veel bekende namen aan de start. Bij de mannen zal de strijd losbarsten tussen Remy Vasseur, de Belg Pieter Hélin, Bas Borreman, Corné Klein, Matthijs van Scheijen en Chris Brands. Vasseur was vorig jaar de verassende winnaar. Hélin werd tweede en Borreman, Klein en Van Scheijen vielen net buiten het podium. Brands werd vorig jaar Nederlands Kampioen op de Lange Afstand.

Bij de vrouwen staat een interessant deelnemersveld aan de start. Heleen bij de Vaate is de grote favoriet voor haar tweede nationale titel op de Lange Afstand. De triatlete uit Stein heeft concurrentie van Mariska Kramer en Sione Jongstra. Bij de Vaate, ambassadrice van de SABIC Triathlon Stein, werd in 2004 kampioene op de Lange Afstand en de afgelopen drie jaar respectievelijk tweede en derde en eerste in Stein.

Tijdens het weekeinde zullen alle wedstrijden live te volgen zijn via internet http://www.sabictriathlon.nl. Ook de kwartfinales van het EK voetbal zijn op zaterdag en zondag te volgen op grote schermen op het evenemententerrein in het centrum van Stein. Verder biedt hoofdsponsor SABIC, ter gelegenheid van 25 jaar triathlon in Stein, zondag een muziekfeest aan onder de noemer ‘Hart voor muziek’ met onder andere een optreden van Big Benny.

Van het NK OD op zaterdag zal de NOS opnames maken. Een samenvatting van de wedstrijd zal worden uitgezonden in Studio Sport.

Bronnen:
Roy Gelissen
SABIC Triathlon Stein