Vanessa Fernandes pakt twintigste World Cup winst

MADRID (ESP) – De sterkste triatlete van dit moment, de Portugese regerend wereldkampioene Vanessa Fernandes, is zondag in Madrid een nieuwe mijlpaal gepasseerd. In de Spaanse hoofdstad pakte ze haar twintigste World Cup titel – uit 31 World Cup deelnames. Daarmee is ze nu de meest succesvolle World Cup triatlete ooit. De wedstrijd in Madrid was toevalligerwijs ook de tweehonderdste World Cup. Bij de heren tikte Javier Gomez inmiddels alweer zijn tiende World Cup zege erbij.

Na de eerste wissel nam Fernandes al het initiatief bij de eerste heuvel. Aan de andere kant had zij, samen met zes anderen, een gaatje dat aan het eind van de eerste ronde was uitgegroeid tot een kleine halve minuut. De kopgroep, die later uitdunde tot vier, wist haar voorsprong steeds verder te vergroten en wisselde met ruim tweeëneenhalve minuut voor. Fernandes had vervolgens de snelste wissel en was daarmee definitief weg van haar medevluchters. Achter haar legde Helen Tucker beslag op het zilver. Daniela Ryf wist de nog slechts achttienjarige Hollie Avil van het podium te houden. Christiane Pilz troefde haar landgenote Joelle Franzmann af bij het verkrijgen van het laatste Duitse slot voor de Spelen.

Bij de heren was zat Gomez vanaf het begin weer goed. Kort na de leidende zwemmers kwam hij uit het water, waarna een kopgroep van acht ontstond. Deze hield echter geen stand, en de rest van het fietsen liet het leidende peloton van bijna dertig atleten geen ontsnappingen meer toe. Na een wat trage wissel liep Gomez in de eerste ronde naar de kop van de wedstrijd toe, en liep vervolgens makkelijk weg van de competitie. Achter hem vochten Ivan Vasiliev en Alistair Brownlee om de twee overige plaatsen. In de laatste ronde beslechtte de Rus het duel in zijn voordeel.

Als gevolg van de koude omstandigheden tijdens de wedstrijd (12 graden, regenval) viel meer dan de helft van het deelnemersveld uit door onderkoeling of valpartijen. Van Nederlandse zijde kwam Luc van Es onderkoeld uit het water. Bevangen door de kou stapte de Limburger kort daarna van de fiets. Huib Rost volbracht de wedstrijd wel. Hij finishte 28e en liet daarmee nog twee andere volhouders achter zich. Bij de vrouwen kwamen geen Nederlandse atleten in actie.

UITSLAGEN 
WORLD CUP TRIATHLON MADRID (ESP)

MANNEN -----------------------------
 1 Javier Gomez    ESP 1:56:25
 2 Ivan Vasiliev   RUS 1:56:44
 3 Alistair Brownlee GBR 1:56:53
 4 Tim Don      GBR 1:57:04
 5 Christian Prochnow GER 1:57:13
 6 William Clarke   GBR 1:57:15
 7 Maik Petzold    GER 1:57:23
 8 Laurent Vidal   FRA 1:57:39
 9 Steffen Justus   GER 1:57:41
10 Matt Reed     USA 1:58:09

VROUWEN ----------------------------
 1 Vanessa Fernandes POR 2:04:46
 2 Helen Tucker    GBR 2:05:49
 3 Daniela Ryf    SUI 2:06:10
 4 Hollie Avil    GBR 2:06:19
 5 Lisa Norden    SWE 2:07:36
 6 Elizabeth May   LUX 2:08:00
 7 Christiane Pilz  GER 2:08:05
 8 Carole Peon    FRA 2:08:19
 9 Eva Dollinger   AUT 2:08:20
10 Emma Davis     IRL 2:08:45 

Bronnen:
Wim van den Broek, NTB-Persdienst
International Triathlon Union