Heleen bij de Vaate tweede in Lanzarote

LANZAROTE (ESP) – Twee stressfracturen – één in haar rib en één in haar voet – hielden Heleen bij de Vaate sinds februari aan de kant. Eerder dan verwacht is de triatlete genezen van haar blessures, zodat ze zelfs nog haar geplande Ironman op Lanzarote kon doen. En niet (zoals ze verwachtte) op een ander niveau dan ze gewend was maar meteen weer voor de top. De 33-jarige triatlete uit Stein eindigde vandaag op het vulkaaneiland als tweede, tien minuten achter op de Britse Bella Comerford.

Bij de Vaate had al de zekerheid van deelname aan Hawaii, maar ze bevestigde vandaag opnieuw dat de klassieke afstand haar na aan het hart ligt. Na het fietsen had de Limburgse de acht minuten achterstand bijna helemaal omgezet. Op de marathon liep Comerford nog wel bij haar vandaan, maar vanuit vierde positie stoomde Bij de Vaate op naar de tweede plaats. Het was de derde keer dat Bij de Vaate op het podium van een Ironman stond. Eerder was ze derde op Lanzarote in 2006, en vorig jaar kwalificeerde ze zich met een tweede plaats in Florida reeds voor Hawaii. De triatlete richt zich nu haar thuiswedstrijd, het NK lange afstand in Stein over een maand.

Tara Norton ging tijdens het fietsen aan de leiding, gevolgd door Comerford en Charlotte Kolters. Comerford pakte na zo’n 15 km de leiding en liep vervolgens ver van Norton weg. Daarachter wist Bij de Vaate eerst Kolters bij te halen, en halverwege kwam ze ook langs de Canadese. Norton pakte uiteindelijk, volledig uitgeput, nog de derde plaats.

Bij de mannen won de Belg Bert Jammaer zijn eerste Ironman. Het was de achtste Belgische Ironmanzege, waarvan de belangrijkste twee keer Luc van Lierde op Hawaii. Jammaer was de enige, die de altijd zware triathlon binnen de negen uur afrondde. Jammaer leidde de wedstrijd van start tot finish. Tweede was de Fin Teevu Toivanen, vorig jaar winnaar van de Holland Triathlon in Almere. Toivanen wist tijdens de marathon de Est Juhanson, die als tweede van de fiets kwam, nog net te verschalken. Dave Rost was op de 23e plaats de beste Nederlander.

UITSLAGEN 
IRONMAN LANZAROTE (ESP)

MANNEN -----------------------------
 1 Bert Jammaer     BEL  8.59.37
 2 Teemu Toivanen    FIN  9.08.15
 3 Ain-Alar Juhanson  EST  9.08.36
 4 Frederic Kohl    AUT  9.09.49
 5 Gregoria Morales   ESP  9.11.31
 6 Markus Ressler    AUT  9.12.29
 7 Martin Matula    CZE  9.12.55
 8 Dirk van Gossum   BEL  9.17.08
 9 Teemu Lemmettyla   FIN  9.18.51
10 Alex Taubert     GER  9.20.53

VROUWEN ----------------------------
 1 Bella Comerford   GBR 10.02.27
 2 Heleen bij de Vaate    10.12.07
 3 Tara Norton     CAN 10.13.16
 4 Charlotte Kolters  DEN 10.16.31
 5 Virginia Berasategui ESP 10.22.34
 6 Paolina Allan    CAN 10.28.07
 7 Sofie Goos      BEL 10.30.41
 8 Heidi Jesberger   GER 10.42.10
 9 Emily Finanger    USA 10.49.26
10 Ann Banke      GER 10.56.56

Bronnen:
Wim van den Broek, NTB-Persdienst
Ironman Live