Schildknecht en Lee Europees Powermankampioenen

HORST a/d MAAS – Ronnie Schildknecht en Michelle Lee waren zondag de onbetwiste winnaars van de achttiende editie van de Powerman Holland, tevens officieus Europees kampioenschap. Schilknecht, vorig jaar nog tweede achter de later dat jaar omgekomen Benny Vansteelant, demarreerde tijdens de winderige zestig kilometer op het ter elfder ure nog veranderde fietsparcours. Wegwerkzaamheden maakten het asfalt zo zacht dat het oude parcours niet te gebruiken viel.

De Zwitser was tijdens de eerste run nog in gezelschap van de Spanjaard Del Corral Morales en de Belgen Joerie Vansteelant en Bart Aernouts. De laatste twee bleven op de fiets kort in het spoor van Schildknecht, maar die wist toch een minuut uit te lopen op wereldkampioen Vansteelant. Die kon op de afsluitende 7,5 kilometer dat verschil niet meer goed maken, sterker nog, de duatleet uit Thalwill liep nog een minuut uit op de beide Belgen. Vansteelant zei na afloop de macht gemist te hebben op het fietsen, de 24-jarige Bart Aernouts (Europees kampioen bij de neosenioren) maakte een sterk debuut met een derde plaats.

Nederlands kampioen bleef Tilburger Armand van der Smissen, die dit keer als tiende binnen kwam. Hij deelde het podium met Erik-Simon Strijk en Ben Plantinga.

Schildknecht verdedigt later dit jaar zijn Ironmantitel in Zürich. Daar maakt de winnares bij de dames in Horst, de Britse Michelle Lee, haar debuut op een Ironman. Gisteren gaf de vice-wereldkampioene haar visitekaartje af in Limburg door veelvuldige kampioene Yvonne van Vlerken op bijna twee minuten te zetten. Samen met Mariska Kramer, die pas zes weken weer aan fietstraining doet, bepaalde dit trio de ouverture van de race. Zelfs een aflopende ketting kon de Britse atlete niet afremmen. Kramer verloor tijdens het fietsen een aantal plaatsen, maar reed met een smile van oor tot oor door Horst. Pijnvrij fietsen was haar meer waard dan een topklassering. Voor het brons keerde Michelle Parsons terug naar voren. In de strijd om het Nederlands kampioenschap bleef Mariska Kramer nog wel Maud Golsteyn voor.

UITSLAGEN 
POWERMAN HOLLAND

MANNEN -----------------------------
 1 Ronnie Schildknecht  SUI 2.38.11
 2 Joerie Vansteelant   BEL 2.40.01
 3 Bart Aernouts     BEL 2.42.31
 4 Kris Coddens      BEL 2.46.15
 5 Soren Bystrup Jacobsen DEN 2.46.25
 6 Victor Corral Morales ESP 2.46.50
 7 Nico Huyberechts    BEL 2.47.48
 8 Kenneth Rasmussen   DEN 2.48.04
 9 Matt Moorhouse     GBR 2.49.20
10 Armand van der Smissen   2.49.36

VROUWEN ----------------------------
 1 Michelle Lee      GBR 3.05.48
 2 Yvonne van Vlerken     3.07.19
 3 Michelle Parsons    GBR 3.09.13
 4 Susanne Svendsen    DEN 3.11.31
 5 Mariska Kramer       3.16.08
 6 Maud Golsteyn        3.17.27
 7 Camilla Lindholm    SWE 3.19.26
 8 Veerle d'Haese     BEL 3.21.02
 9 Pia Michelle Folsing  DEN 3.21.42
10 Maja Jacober      SUI 3.23.01

Bronnen:
Wim van den Broek, NTB-Persdienst
Powerman Holland, Horst aan de Maas