Yvonne van Vlerken tweede in Ironman Malaysia

LANGKAWI (MAL) – Yvonne van Vlerken heeft haar eerste doelstelling voor het seizoen gehaald. In Maleisië pakte ze bij de Ironman de tweede plaats achter Belinda Granger, en is daarmee verzekerd van een ticket voor haar hoofddoel van 2008, Hawaii. Bij de heren won Faris Al-Sultan met een ongelooflijke voorsprong. Na zijn finish bleef het liefst meer dan dertig minuten stil totdat de nummer twee, de Tsjechische veelvraat Petr Vabrousek, zich meldde.

Bij de vrouwen was het een tweestrijd tussen Van Vlerken en Granger, want de rest van het vrouwenveld was geen partij voor hen. Van Vlerken zag van meet af aan alleen maar de achterkant van de Australische. De Australische routinier, die inmiddels toe was aan haar dertigste Ironman, zwom bijna vijf minuten sneller, en ook op de fiets wist ze nog een aantal minuten uit te lopen. Van Vlerken begon aan de marathon ruim acht minuten na Granger. In eerste instantie leek het erop dat Van Vlerken nog voor een stunt zou gaan zorgen. Halverwege de marathon was haar achterstand geslonken tot een kleine drie minuten. Helaas bleek Granger uit taai hout gesneden. In de tweede helft wist ze haar tempo op te schroeven, en pareerde daarmee de opmars van Van Vlerken. De Krimpense eindigde uiteindelijk op vijf minuten. Wel bleven beide atleten ruim onder het parcoursrecord dat vorig jaar door Nicole Leder op 9.42 was gezet. Achter Van Vlerken eindigde de Japanse Miazaki bijna drie kwartier later.

Thomas Vonach, de Oostenrijkse partner van Van Vlerken, wist met een finish als snelste age-grouper ook zichzelf te verzekeren van een Hawaii-ticket.

UITSLAGEN 
IRONMAN MALAYSIA

MANNEN -----------------------------
 1 Faris Al-Sultan   GER  8.43.42
 2 Petr Vabrousek   CZE  9.04.54
 3 Elmar Schuberth   AUT  9.06.03
 4 Mathieu O'Halloran CAN  9.06.09
 5 Luke Dragstra    CAN  9.17.49
 6 Park Byunghoon   KOR  9.19.50
 7 Patrick Bless    USA  9.31.24
 8 Peter Kern     GER  9.34.02
 9 Kjell Schoiberg   NOR  9.57.50

VROUWEN ----------------------------
 1 Bellinda Granger  AUS  9.29.21
 2 Yvonne van Vlerken    9.35.46
 3 Yasuka Miyazaki   JAP 10.14.01
 4 Hilary Biscay    USA 10.18.11
 5 Ute Streiter    AUT 10.50.30

Bronnen:
Ironman Live