Heleen bij de Vaate voorlopig uitgeschakeld door blessures

STEIN – Heleen bij de Vaate heeft haar voorbereiding op het seizoen moeten onderbreken door blessureleed. De afgelopen week openbaarden zich bij haar maar liefst twee stressfracturen (een haarscheurtje in het bot), één in haar rib en één in haar voet. Ze zal hierdoor de komende weken de zwemtraining, looptraining en een groot deel van haar krachttraining moeten staken. De fietstrainingen kan ze voortzetten, zij het met sterk verminderde omvang en intensiteit.

De consequentie is dat ze in ieder geval niet zal starten bij het NK/EK Powerman Duathlon, dat op 20 april plaatsvindt in het Limburgse Horst aan de Maas. Bij de Vaate had hier juist graag willen starten om haar teleurstelling van vorig jaar weg te poetsen: toen werd ze in de week voor de wedstrijd aangereden tijdens een training en moest de wedstrijd voortijds staken door de gevolgen hiervan.

Of ze deel kan nemen aan de wedstrijd waar de eerste helft van dit seizoen op was afgestemd, de Ironman van Lanzarote (24 mei), is nog niet bekend. De komende weken wordt in goed overleg met de Maastrichtse sportarts Fred Hartgens en haar trainers Rob de Hooge en Guido van Weert bekeken hoe het herstel verloopt en wanneer ze de training kan hervatten voor een hernieuwde opbouw. Vanwege de nodige voorzichtigheid die ze zal moeten betrachten zodra ze weer mag zwemmen en lopen zal ze proberen haar opbouw de komende maanden met name op het fietsen te baseren.

Bij de Vaate: “Dit is echt balen. Ik was net goed bezig met opbouwen en ik kan heel slecht stilzitten. Triathlon wordt op deze manier een beetje een puzzelsport. Terwijl ik juist de komende periode sterker wilde worden in het zwemmen, zal ik me nu weer meer op het fietsen moeten gaan richten. Als ik Lanzarote of het NK tijdens de SABIC Triathlon Stein in juni haal, zal dat in ieder geval op een andere manier zijn dan ik me had voorgenomen. Het enige wat me op dit moment een geruststellend gevoel geeft is dat ik me gelukkig afgelopen November in Florida al gekwalificeerd heb voor het Ironman WK op Hawaii dit jaar en dat is pas in oktober. Dat ga ik zeker halen en ik word er alleen maar extra op gebrand om dan heel goed in vorm te zijn.”

Bronnen:
Heleen bij de Vaate