Yvonne van Vlerken wederom fenomenaal in Almere

ALMERE – De vijfentwintigste editie van Almere is zaterdag gewonnen door de Fin Teemu Toivanen en Yvonne van Vlerken. De Krimpense zette – net als eerder dit seizoen in Roth – weer een fenomenale tijd neer van onder de negen uur; iets wat al sinds 1999 niet meer in Almere vertoond was. Haar tijd was goed voor een veertiende stek over-all. Heleen bij de Vaate, die als tweede dame eindigde, pakte ook nog een positie in de top-twintig overall. De Nederlandse titel bij de heren ging naar Chris Brands, die achter Toivanen en Colting op een derde plaats eindigde.

Bij het zwemmen bleven alle favorieten redelijk bijeen, en ook op de fiets bleven de verschillen klein. Snelste zwemmer Colting opende het spel, maar werd op de fiets ingehaald door een sterk fietsende Brands en Jerzy Kasemier. Samen met Toivanen wisselden zij voor het lopen, daarna ging de Fin er vandoor om niet meer om te hoeven zien. Almere kende in hem voor de tiende keer op rij een buitenlandse winnaar kende. Na Pauli Kiuru (1989) is Toivanen de tweede Fin die de Holland Triathlon op zijn naam schreef. Van achteruit wist Colting tijdens het lopen weer terug te komen en in het staartje van de laatste ronde Brands nog te verschalken. Kasemier liep een steady marathon en eindigde uiteindelijk als vierde.

In de vrouwenwedstrijd leidde Van Vlerken de dans vrijwel van start tot finish. Lange tijd zat ze zelfs onder de wereldbesttijd van Paula Newby-Fraser (8:50:35). In overleg met haar begeleiders besloot ze tijdens de marathon die toptijd niet aan te vallen. Voor Van Vlerken is het seizoen nog niet afgelopen, aanstaande zondag doet ze een halve Ironman in Singapore. Achter haar wist Bij de Vaate ook een sterke race neer te zetten, maar kon Van Vlerken geen echt tegenspel bieden. Gestaag liep de Krimpense vanaf de start weg van Bij de Vaate, die evengoed nog ruim onder de besttijd op het huidige parcours bleef. Esther de Vries legde beslag op de bronzen NK-plak.

Richard Westerbeek, die zaterdag als enige atleet alle 25 edities van Almere volmaakte, werd dit weekeinde bijzonder in het spotlicht gezet. Hij deed zelfs al mee in 1982 toen de Holland Triathlon nog werd gehouden in Kijkduin. Westerbeek volbracht wereldwijd 52 hele triathlons. De 67-jarige doordouwer uit Oud-Alblas zet nu wel een punt achter de lange afstanden.

UITSLAGEN 
TRIATHLON ALMERE

MANNEN -----------------------------
 1 Teemu Toivanen   FIN 8:18:56 
 2 Jonas Colting    SWE 8:24:17
 3 Chris Brands      8:24:51
 4 Jerzy Kasemier     8:29:45 
 5 Bert Flier       8:34:16 
 6 Dave Rost        8:43:01 
 7 Daniel Avant      8:44:36 
 8 Dirk Wijnalda      8:46:22 
 9 Remy Vasseur      8:50:12 
10 Bas Borreman      8:51:08

VROUWEN ----------------------------
 1 Yvonne van Vlerken   8:57:54 
 2 Heleen bij de Vaate   9:12:07 
 3 Sofie Goos     BEL 9:40:41
 4 Esther de Vries     9:51:21 
 5 Irene Kinnegim     9:55:50
 6 Carla van Rooijen   10:08:41 
 7 Stefanie Loeb   GER 10:17:41 
 8 Bianca vd Kieboom   10:31:47
 9 Ada van Zwieten    10:49:30 D45
10 Cornelia Roth     11:25:35 D40

Bronnen:
Wim van den Broek, NTB-Persdienst
UPC Holland Triathlon Almere