Nederlandse ploeg voor WK Hamburg bekend

NIEUWEGEIN – De NTB heeft bekend gemaakt welke atleten voor Nederland mogen uitkomen op het WK OD dat van 31 augustus tot en met 2 september plaatsvindt in Hamburg. Voor het eerst sinds lange tijd staan er weer drie Nederlandse vrouwen aan de start, die zich via de ITU-ranking bij de snelste 80 atleten hebben geplaatst. Wieke Hoogzaad, Birgit Berk en Lisa Mensink komen voor Nederland in actie. Kanshebbers voor eremetaal zijn vooral Vannesa Fernandes uit Portugal en de Austalische dames onder aanvoering van Emma Snowsill. Daarnaast de Nieuw-Zeelandse dames Sam Warriner en Debbie Tanner, de Oostenrijkse Olympische kampioen van Athene Kate Allen en wellicht de Duitse en Engelse topdames. Wieke Hoogzaad heeft een sterke generale gehad inde World Cup in Hongarije met een zesde finishplaats.

Bij de heren wist alleen Sander Berk zich te plaatsen, door een tiende plaats in Zuid Afrika, een achttiende plaats in Hongarije en een aantal sub-20 noteringen in diverse World Cups. Hij komt in het zeer sterk herenveld ook de favorieten Javier Gomes (Spanje), Filip Ospaly (Tsjechië), Brad Kahlefeldt (Australië) en de wereldkampioen van vorig jaar Tim Don tegen. Ook de Nieuw-Zeelandse mannen, onder leiding van de Nederlander John Hellemans, maken kans op podiumplaatsen.

Luc van Es en Edo van der Meer verdedigen de oranje kleuren bij de neosenioren. Van der Meer vertrouwt op zijn sterke zwem- en fietsonderdeel en heeft in de internationale wedstrijd in Weiswampach laten zien dat zijn lopen verbeterd is, terwijl Van Es de afgelopen twee internationale wedstrijden in Hongarije en Zwitserland heeft laten zien dat zijn fietsen en lopen internationaal zeer goed zitten. Lesley Derks en Tim Dullaart starten bij de junioren mannen, terwijl bij de junioren meisjes Maaike Caelers steun in de wedstrijd krijgt van zus Anouk, Sarissa de Vries en Annika Fangmann. De jongens zullen de wedstrijd vooral op de fiets moeten beslissen, terwijl bij de meisjes vooral de ploegen tactiek toegepast gaat worden, om Maaike Caelers na het zwemmen naar voren te brengen. Het WK is wel een hoger niveau dan het EK, waar Maaike achtste werd, maar het streven is weer een hoge notering bij de meisjes junioren.

Het WK vindt plaats in het centrum van Hamburg, rond de Binnen Alster. Hier wordt het spectaculaire zwemonderdeel afgewerkt, wat door de toeschouwers langs de oevers goed gevolgd kan worden. Het fietsen is op een technisch parcours van 5 km met in elke ronde wat vals plat. De beslissing zal met lopen vallen op een volledig vlak rondje van 2,5 km. Op vrijdag starten de junioren en de neosenioren. Op zaterdag na de agegroupers duiken om 14.50 uur de 80 snelste dames van de wereld de Alster in voor hun WK. Een dag later zijn om 15.00 uur de topmannen aan de beurt. De dames- en herenwedstrijd is voor het grootste deel live op de Duitse TV te volgen.

Bronnen:
Adrie Berk, NTB-bondscoach