Bas Diederen en Birgit Berk prolongeren titels in Stein

STEIN – Bas Diederen en Birgit Berk hebben zaterdagavond in Stein hun nationale triathlontitels geprolongeerd. Diederen werd voor de derde keer op rij kampioen, iets wat voor hem alleen Rob Barel ooit presteerde. De triatleet uit Echt is nog niet verzekerd van een Olympisch startbewijs, maar op de Nederlandse kampioenschappen is hij onklopbaar. In de race raakte hij zijn belangrijkste tegenstander Sander Berk al snel op het fietsonderdeel kwijt.

Foto: Bas Diederen prolongeert zijn nationale titel in Stein. (foto Multimedia Studio Janssen Stein)

Berk, die al wel een keer aan de kwalificatie-eis van het NOC*NSF heeft voldaan voor Beijing, kreeg al in de tweede fietsronde een lekke band. Hij staakte de strijd. Vooraan bleven Diederen en de neo-senioren Edo van der Meer en Martijn Dekker over. Dit drietal had na het fietsen anderhalve minuut voorsprong op een groep met Youri Severin, een van de snelste lopers in het triathlonveld. Diederen nam direct afstand van zijn jonge concurrenten en liep stug door naar zijn derde zege. De `beer uit Echt’ moest hard blijven lopen om de aandringende Severin van zich af te houden. Daartussen kwam de Belg Jim Thijs over de streep. Het brons ging naar de jonge Limburger Luc van Es.

Bij de vrouwen was Birgit Berk – zus van Sander – een klasse apart. Daar kon zelfs Lisa Mensink, die tot vorig jaar voor Canada uitkwam en nu voor Nederland niets aan veranderen. Mensink debuteerde in een Nederlandse wedstrijd. Samen met Berk en de nu zieke Wieke Hoogzaad stroopt ze het wereldbekercircuit af op jacht naar voldoende punten voor de Spelen. Berk en Mensink bleven tot en met het fietsen samen. Daarachter moest Eva Jansen het in haar eentje klaren. Haar strijdlust werd beloond met brons. Berk liep veel harder dan haar compane en was ten opzichte van vorig jaar ook drie minuten sneller. De triatlete uit Maastricht zorgde voor een Limburgse dubbelslag.

De titels bij de neosenioren (tot 23 jaar) gingen naar Luc van Es en Anne Kwist en bij de junioren naar Jesper van Arkel en Maaike Caelers.

UITSLAGEN 
NK TRIATHLON STEIN

MANNEN -----------------------------
 1 Bas Diederen     1.52.30
 2 Jim Thijs    BEL 1.53.33 
 3 Youri Severin    1.53.45
 4 Luc van Es      1.53.58
 5 Huib Rost      1.54.07
 6 Edo van der Meer   1.54.51
 7 Gerbert vd Biggelaar 1.55.30
 8 Sven Bergner   GER 1.56.58
 9 Martijn Dekker    1.57.08
10 Stefan van Thiel   1.58.17

VROUWEN ----------------------------
 1 Birgit Berk     2.05.43
 2 Lisa Mensink     2.07.46
 3 Eva Janssen     2.09.19
 4 Sonja Jaarsveld   2.11.43
 5 Sanne Buisman    2.12.22 
 6 Rahel Bellinga    2.16.54
 7 Rina Zijgers     2.17.25
 8 Anne Kwist      2.22.45
 9 Sofie Hamers     2.23.55

Bronnen:
Roy Gelissen
SABIC Triathlon Stein